Αρχική - ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ

To NATO, η Gladio B και η μη έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών

Τούρκοι αξιωματικοί Γράφει ο Ανδρέας Γ.Μπανούτσος, Ιδρυτής και Πρόεδρος Δ.Σ. Κέντρου Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων (ΚΕΔΙΣΑ) Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε οριστικά και αμετάκλητα (Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017) ύστερα από μία δικαστική διαδικασία δύο μηνών την απόρριψη του αιτήματος των τουρκικών αρχών για έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης-16ης Ιουλίου 2016 κατέφυγαν σε ελληνικό έδαφος ζητώντας ...

Περισσότερα »

Η αμφισβήτηση των κεμαλικών κεκτημένων ως επικοινωνιακό εργαλείο στην Τουρκία

Γράφει ο Βασίλης Παπαγεωργίου, Αναλυτής Κέντρου Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων (ΚΕΔΙΣΑ) Στις πρόσφατες αναθεωρητικές βλέψεις της Τουρκίας ήρθε να προστεθεί τους τελευταίους μήνες και η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία αποτελεί το σημαντικότερο δείγμα αναθεωρητισμού εις βάρος της Ελλάδας, τουλάχιστον σε ρητορικό επίπεδο, από την πλευρά της τωρινής Τουρκικής ηγεσίας.[1]

Περισσότερα »

Η απερχόμενη κυβέρνηση Ομπάμα επιδιώκει την επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας

Γράφει ο Βασίλης Παπαγεωργίου, Αναλυτής Κέντρου Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων (ΚΕΔΙΣΑ) Οι εξαγγελίες που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της 29ης Δεκεμβρίου 2016 από την απερχόμενη κυβέρνηση Obama για νέο κύμα κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, λόγω της υποτιθεμένης ανάμειξής της τελευταίας στις Αμερικανικές προεδρικές εκλογές, φαίνεται πως αποτελούν μια ακόμα προσπάθεια κλιμάκωσης της διπλωματικής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών.

Περισσότερα »

Ντόναλντ Τραμπ: Τι εξωτερική πολιτική θα ακολουθήσει – Εκδήλωση του ΚΕΔΙΣΑ

Ντόναλντ Τραμπ To Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων (ΚΕΔΙΣΑ) διοργάνωσε με επιτυχία στις 19 Δεκεμβρίου 2016 στην αίθουσα του Europe Direct – City of Athens κλειστή συζήτηση με θέμα «Η Εξωτερική Πολιτική του νεοεκλεγέντα Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και οι νέες Γεωπολιτικές ισορροπίες».

Περισσότερα »

«Γεωπολιτικές αναταράξεις στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία»

To Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων (ΚΕΔΙΣΑ) διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία στις 26 Οκτωβρίου 2016 εκδήλωση με θέμα «Γεωπολιτικές αναταράξεις στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία» που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης και Ενημέρωσης- Europe Direct – City of Athens (Ακαδημίας 50).

Περισσότερα »

Ένα «διαζύγιο με όρους» για την Κύπρο;

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό Γράφει ο Όμηρος Τσάπαλος, Μέλος του Δ.Σ. και Αναλυτής του Κέντρου Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων (ΚΕΔΙΣΑ) Το Κυπριακό ζήτημα εισέρχεται στην κρισιμότερη φάση του από την αρχή της δημιουργίας του και παρά το αδιέξοδο στα βουνά της Ελβετίας η προσπάθεια για επίλυση του δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί τουλάχιστον για τις επόμενες εβδομάδες, όπως διεφάνη και από το ...

Περισσότερα »

Τι συμβαίνει στη Μοσούλη;

Πως είναι η κατάσταση στη Μοσούλη Γράφει ο Δημήτρης Ράπτης, Δόκιμος Αναλυτής Κέντρου Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων (ΚΕΔΙΣΑ) Η επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης ξεκίνησε στις 16 Οκτωβρίου 2016 έπειτα από επίσημο τηλεοπτικό διάγγελμα του Ιρακινού πρωθυπουργού Χαντεέρ αλ-Αμπάντι.

Περισσότερα »

Προεδρία Τραμπ: Στροφή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στον ρεαλισμό

Γράφει ο Ανδρέας Γ.Μπανούτσος, Ιδρυτής και Πρόεδρος Δ.Σ. Κέντρου Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων (ΚΕΔΙΣΑ) Τις τελευταίες ημέρες στον απόηχο της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ παρατηρούμε να δέχεται μία χυδαία επίθεση από τα συστημικά ΜΜΕ εντός και εκτός Ελλάδος, τα οποία διαπλέκονται με το σύστημα εξουσίας Κλίντον-Σόρος.

Περισσότερα »