Αρχική - ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ

Βρέθηκε στο Ιράκ «χαμένη» πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Αρχαιολόγοι στο Ιράκ ανακάλυψαν μια πόλη που παρέμενε χαμένη για περισσότερα από δύο χιλιάδες χρόνια, με τη βοήθεια φωτογραφιών τραβηγμένων από drone και αποδιαβαθμισμένων εικόνων της CIA.

Περισσότερα »

3η Σεπτεμβρίου: Η επανάσταση που μας οδήγησε στο πρώτο Σύνταγμα-Το σχέδιο Μακρυγιάννη

Είμαστε λίγα χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, η οποία δημιούργησε έναν πυρήνα εθνικού κράτους, βγάζοντας στην επιφάνεια σειρά άλλων προβλημάτων.Το νεοσύστατο κράτος είναι πολιτικά και οικονομικά εξαρτώμενο από τις τότε μεγάλες δυνάμεις, με αποτέλεσμα μέχρι και τα κόμματα της εποχής να έχουν ως τίτλο τους το όνομα της προστάτιδας δύναμης που ανοιχτά τα στήριζε: Αγγλικό, Γαλλικό, Ρωσικό. Παράλληλα, οι ...

Περισσότερα »

Στην Κρήτη πρωτοπερπάτησε ο άνθρωπος!

Στην Κρήτη φαίνεται ότι βάδισε για πρώτη φορά το ανθρώπινο είδος, με επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Ουψάλα να ανακοινώνουν ότι εντόπισαν ίχνη ηλικίας 5,7 εκατομμυρίων ετών στην περιοχή του Καστελίου στα Χανιά.

Περισσότερα »

Τα μυστικά της ευζωίας των Αρχαίων Ελλήνων

ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: Πώς τρέφονταν οι άνθρωποι στην Αρχαία Ελλάδα; Θα εκπλαγείς όταν διαβάσεις ποια τροφή, που σήμερα θεωρείται «απαγορευμένη», έτρωγαν καθημερινά και ποιο γεύμα της ημέρας θεωρούσαν το πιο σημαντικό.

Περισσότερα »

Ντυμένοι για τον άλλο κόσμο: στρατιωτικές στολές που κόστισαν ζωές

Τον 18ο αιώνα, οι ελιγμοί των στρατιωτικών μονάδων βασίζονταν στις συγχρονισμένες και εναρμονισμένες κινήσεις των ανδρών που τις αποτελούσαν. Ως εκ τούτου, σκοπός της εκπαίδευσης ήταν η επιβολή σκληρής και συχνά απάνθρωπης πειθαρχίας.

Περισσότερα »

Αλωση της Κωνσταντινούπολης: Οι θρύλοι και οι παραδόσεις

29 Μαΐου 1453: Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ! Η χιλιόχρονη αυτοκρατορία έπεσε. Ο θρύλος λέει ότι «ήτανε θέλημα Θεού». Από τότε το φρόνημα των Ελλήνων το κρατάνε ζωντανό ακριβώς αυτοί οι θρύλοι για την επανάκτησή της. «Κάποτε η Αγιά Σοφιά θα λειτουργηθεί ξανά από τους χριστιανούς» λέει η παράδοση και ο μαρμαρωμένος βασιλιάς θα ξυπνήσει…»Πάλι με χρόνια με καιρούς…».

Περισσότερα »

Γενοκτονία Ποντίων: Το χρονικό της δεύτερης μεγαλύτερης γενοκτονίας του 20ου αιώνα

Πόντος: Η γενοκτονία των Ποντίων (1916 – 1923) με 353.000 νεκρούς αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη γενοκτονία του 20ου αιώνα. Το Φεβρουάριο του 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο μικρασιατικό Πόντο την περίοδο 1916-1923.

Περισσότερα »