Αρχική - ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ

Ντυμένοι για τον άλλο κόσμο: στρατιωτικές στολές που κόστισαν ζωές

Τον 18ο αιώνα, οι ελιγμοί των στρατιωτικών μονάδων βασίζονταν στις συγχρονισμένες και εναρμονισμένες κινήσεις των ανδρών που τις αποτελούσαν. Ως εκ τούτου, σκοπός της εκπαίδευσης ήταν η επιβολή σκληρής και συχνά απάνθρωπης πειθαρχίας.

Περισσότερα »

Αλωση της Κωνσταντινούπολης: Οι θρύλοι και οι παραδόσεις

29 Μαΐου 1453: Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ! Η χιλιόχρονη αυτοκρατορία έπεσε. Ο θρύλος λέει ότι «ήτανε θέλημα Θεού». Από τότε το φρόνημα των Ελλήνων το κρατάνε ζωντανό ακριβώς αυτοί οι θρύλοι για την επανάκτησή της. «Κάποτε η Αγιά Σοφιά θα λειτουργηθεί ξανά από τους χριστιανούς» λέει η παράδοση και ο μαρμαρωμένος βασιλιάς θα ξυπνήσει…»Πάλι με χρόνια με καιρούς…».

Περισσότερα »

Γενοκτονία Ποντίων: Το χρονικό της δεύτερης μεγαλύτερης γενοκτονίας του 20ου αιώνα

Πόντος: Η γενοκτονία των Ποντίων (1916 – 1923) με 353.000 νεκρούς αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη γενοκτονία του 20ου αιώνα. Το Φεβρουάριο του 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο μικρασιατικό Πόντο την περίοδο 1916-1923.

Περισσότερα »

Η κυρά της Ρω: Η γυναίκα θρύλος για την Ελλάδα

Η Κυρά της Ρω (1890-1982) , Δέσποινα Αχλαδιώτη, υπήρξε μέλος της Αντίστασης κατά την περίοδο της κατοχής και επί 40 χρόνια (από το 1943 ως το θάνατό της) ύψωνε την ελληνική σημαία στην ακριτική νησίδα της Ρω… κάθε πρωί και τη κατέβαζε με τη Δύση του ήλιου. Στη Ρω είχε εγκατασταθεί με τον άντρα της και την τυφλή μητέρα της ...

Περισσότερα »

Μικρασιατική καταστροφή 1921 – 1922: Όλο το χρονικό κι επανάσταση Πλαστήρα

Μικρασιατική καταστροφή: Σε πολεμικό συμβούλιο στην βασιλική κατοικία στο Κορδελιό, στις 3 Ιουνίου του 1921, οι Έλληνες στρατιωτικοί ηγέτες αποφάσισαν μεγάλη εκστρατεία με στόχο την κατάληψη της Άγκυρας. Η απόφαση αυτή δίχασε τους επιτελείς, καθώς μετέτρεπε τον πόλεμο από δίκαιο απελευθερωτικό αγώνα σε κατακτητική ιμπεριαλιστική κίνηση.

Περισσότερα »

Το χαράτσι ανα τους αιώνες: Οι πιο περίεργοι φόροι στην ιστορία

Όταν το διαβάσεις θα κλαις σαν μικρό παιδί. Για φαντάσου να σου φορολογούσαν και το λάδι σου… Φόρος εισοδήματος, φόρος ακίνητης περιουσίας, φόρος προστιθέμενης αξίας φόρος εδώ, φόρος εκεί φόροι παντού!

Περισσότερα »