ΟΓΑ: «Μαχαίρι» στα πολυτεκνικά του ΟΓΑ-Ποια επιδόματα κόβονται/συγχωνεύονται

Αλέξανδρος Ελευθεριάδης
Loading...


Η ώρα του λογαριασμού για τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση φτάνει σιγά-σιγά και για τους δικαιούχους οικογενειακών και προνοιακών επιδομάτων του (www.oga.gr) τα οποία, σε πολλές περιπτώσεις, είτε καταργούνται, είτε συγχωνεύονται.

Συγκεκριμένα, εκτός των άλλων, η λίστα με τα προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας με τους θεσμούς οδηγεί αναπόφευκτα σε συγχώνευση του με το επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων που χορηγεί ο , όπως επίσης και σε περικοπές προνοιακών επιδομάτων.

Αναλυτικότερα, σε κίνδυνο βρίσκονται 35 επιδόματα και παροχές, εκ των οποίων ορισμένα ήδη, με το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, μειώθηκαν δραστικά ή έπαψαν να χορηγούνται.

Οι απαιτούμενες αλλαγές περιλαμβάνουν μείωση, συγχώνευση ή και κατάργηση επιδομάτων, είτε λόγω αλληλοκάλυψης είτε λόγω της καθολικής εφαρμογής του .

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις παρεμβάσεις δεν πρόκειται να εξαιρεθούν ούτε και οι δικαιούχοι επιδομάτων αναπηρίας ή οικογενειακών επιδομάτων.

Διαβάστε επίσης:   ΟΓΑ: Επίδομα τέκνων 2017-Α21: Τέλος Ιουλίου οι πληρωμές

Όπως έχει γίνει γνωστό, για τα επιδόματα αναπηρίας προωθείται η καθιέρωση ενιαίου συστήματος παροχής με πολύ αυστηρά κριτήρια, ενώ για τα οικογενειακά η ενοποίηση του ενιαίου επιδόματος τέκνων με το επίδομα τριτέκνων/πολυτέκνων, με παράλληλη αναπροσαρμογή προς τα κάτω των εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε τα κονδύλια χρήματα που θα περισσέψουν να χρησιμοποιηθούν για αύξηση του ποσού ανά παιδί.

Ειδικότερα, το ημερολόγιο των αλλαγών του προνοιακού χάρτη της χώρας, προβλέπει:

-Ιούνιος 2017: Νομοθεσία για το επίδομα στέγασης.

-Οκτώβριος 2017: Εξορθολογισμός των εκπαιδευτικών επιδομάτων.

-Νοέμβριος 2017: α) Μεταρρύθμιση των οικογενειακών επιδομάτων. β) Μεταρρύθμιση αναπηρικών επιδομάτων – νέα νομοθεσία για τον καθορισμό των προϋποθέσεων απόδοσης των αναπηρικών επιδομάτων.

– Α’ τρίμηνο 2018: Μεταρρύθμιση των παροχών αναπηρίας.

-Β’ τρίμηνο 2018: α) Εναρμόνιση των κανόνων για τα επιδόματα αναπηρίας και κοινωνικής μέριμνας σύμφωνα και με τη μεταρρύθμιση των παροχών αναπηρίας έως τον Ιούνιο του 2018.

β) Τον Μάιο του 2018 θα αναθεωρηθούν οι κανόνες παροχών αναπηρίας και κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένου του νόμου 4387/2016.

  

loading...