ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις που είχαν χαθεί – Αιτήσεις τώρα

Loading...


Ένας τρόπος αντιμετώπισης του πολύ σοβαρού προβλήματος με τους αγρότες που από το 2015 δεν έχουν λάβει επιδοτήσεις βρέθηκε από το αρμόδιο αλλά οι παραγωγοί πρέπει να καταθέσουν αιτήσεις στον  (opekepe.gr).

:Στο νομό το θέμα αυτό έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις γιατί είναι πολλοί οι αγρότες που δεν έχουν πάρει τα χρήματά τους και ο Ενιαίος Συνεταιρισμός έχει κάνει πολλές συναντήσεις στην πρωτεύουσα.

Το υπουργείο πριν από λίγες ημέρες ενημέρωσε πως ήλθε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα λεγόμενα “χαμένα δικαιώματα” και έκανε γνωστά τα ακόλουθα:

Το ζήτημα που αφορά στα «χαμένα δικαιώματα» προέκυψε τον Δεκέμβριο του 2015 όταν χορηγήθηκαν τα προσωρινά δικαιώματα βασικής ενίσχυσης και η ενωσιακή νομοθεσία δεν έλαβε υπόψη τις ιδιαιτερότητες σε επίπεδο κρατών μελών.

Το ΥΠΑΑΤ άσκησε κάθε δυνατή πίεση στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να βρεθεί λύση, συμβατή με το Ενωσιακό Δίκαιο, για τους γεωργούς – ενοικιαστές γης και δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης το έτος 2014, για τους οποίους δεν μπορούσε να ληφθεί υπόψη η ιστορικότητα των μισθωμένων δικαιωμάτων, ενώ ταυτόχρονα η αξία αυτή δεν μπορούσε να ληφθεί υπόψη ούτε και για τους ιδιοκτήτες.

έθεσε το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. αλλά και στον αρμόδιο Επίτροπο Hogan κατά τις επισκέψεις του στην Ελλάδα. Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χ. Κασίμης, είχε σχετική επικοινωνία με τον κ. Plewa Γενικό Διευθυντή της DG AGRI.

Σύμφωνα με τη λύση που δόθηκε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ε.Ε., στους παραπάνω γεωργούς –ενοικιαστές στους οποίους χορηγήθηκαν δικαιώματα το έτος 2015 και η μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων τους το 2017 υπολείπεται του περιφερειακού μέσου όρου, θα γίνει προσαύξηση της αξίας των δικαιωμάτων τους έως τον περιφερειακό μέσο όρο του εθνικού αποθέματος του έτους 2017.

Διαβάστε επίσης:   Γεννηματά για Τσίπρα: Ζήσαμε το αποκορύφωμα του εξευτελισμού του πρωθυπουργού

Αυτό δεν αφορά τις ενισχύσεις των δύο προηγούμενων ετών, καθώς ο κοινοτικός κανονισμός δεν επιτρέπει να αποδοθούν αναδρομικά δικαιώματα προηγουμένων ετών.

Με τη λύση αυτή, περίπου 2.000 από τους 2.820 γεωργούς, που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις και κατέχουν το 2017 δικαιώματα με αξία δικαιωμάτων υπολειπόμενη του περιφερειακού μέσου όρου 2017, θα δουν την αξία των δικαιωμάτων τους να προσεγγίζει ήδη από το 2017 την περιφερειακή μοναδιαία αξία του έτους 2019.

Η λύση αυτή δεν αποκαθιστά πλήρως την αδικία, είναι όμως η μόνη που μπορεί να δοθεί εντός κοινοτικού πλαισίου ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο το σύνολο των ενισχύσεων, όπως αναφέρει το ermisnews.gr

Οι γεωργοί τους οποίους αφορά η παραπάνω ρύθμιση πρέπει άμεσα να υποβάλουν σχετικό αίτημα στον για χορήγηση δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα.

  

loading...