Ανταρκτική: Αλιευτικό σκάφος έχει εγκλωβιστεί στους πάγους

Loading...


Ένα αμερικανικό παγοθραυστικό κατάφερε να προσεγγίσει ένα αλιευτικό σκάφος από την Αυστραλία που έχει παγιδευτεί στους πάγους στην Ανταρκτική.

Το Antarctic Chieftain, ένα αλιευτικό σκάφος μήκους 63 μέτρων που κατασκευάστηκε το 2002, βρίσκεται εγκλωβισμένο στους πάγους από την Τρίτη 

σε απόσταση 1.650 χιλιομέτρων βορειανατολικά του σταθμού Μακμούρντο.
Η προπέλα του πλοίου έχει υποστεί ζημιές, όμως το κύτος του σκάφους παραμένει ανέπαφο και τα 26 μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους.

Το παγοθραυστικό της αμερικανικής ακτοφυλακής Polar Star χρειάστηκε να διανύσει μία απόσταση μεγαλύτερη των 700 χιλιομέτρων κατά μήκος ενός παχέος στρώματος πάγου, κατάφερε να αποφύγει παγόβουνα προκειμένου να μπορέσει νωρίς σήμερα να προσεγγίσει τη μηχανότρατα.

Ο πλοίαρχος Μάθιου Γουόκερ εξήγησε ότι το πλήρωμά του στην παρούσα φάση προσπαθεί να σπάσει τους πάγους περιμετρικά του αλιευτικού σκάφους.
«Βρισκόμαστε στο σημείο και η επιχείρηση διάσωσης προχωρά» δήλωσε διευκρινίζοντας ότι το στρώμα του πάγου είναι πιο παχύ απ’ ό,τι είχαν προβλέψει.

Ένα υποβρύχιο που πλέει σε απόσταση αναμένεται να υπολογίσει το μέγεθος των ζημιών στις μηχανές του πλοίου προκειμένου να καθοριστεί εάν θα μπορέσει να ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής χωρίς να ρυμουλκηθεί.

Στην αντίθετη περίπτωση, το αλιευτικό- που ταξιδεύει για ένα διάστημα έξι μηνών στα νερά της Ανταρκτικής για αλιεύσει ένα σπάνιο ψάρι που ζει σε πολικές θερμοκρασίες θα ρυμουλκήσει ένα νεοζηλανδέζικο πλοίο, το Janas, έως το πιο κοντινό λιμάνι.

  

loading...