Δεν θα διωχθεί για ρατσιστικό έγκλημα ο δολοφόνος του Τρέιβον Μάρτιν (video)

Loading...


Οι ομοσπονδιακές δικαστικές αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν  χθες το βράδυ ότι ο Τζορτζ Ζίμερμαν, ο οποίος απαλλάχθηκε για τον φόνο του νεαρού Τρέιβον Μάρτιν το 2012 στην Φλόριντα, δεν θα διωχθεί για ρατσιστικό έγκλημα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ επισημαίνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ ότι ο θάνατος του Τρέιβον Μάρτιν υπήρξε μία «συγκλονιστική τραγωδία», αλλά η ομοσπονδιακή δικαστική έρευνα που διενεργήθηκε δεν κατέληξε σε επαρκή στοιχεία για την απαγγελία κατηγορίας κατά του Τζορτζ Ζίμερμαν για παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων.

Ο Τζορτζ Ζίμερμαν, που εκτελούσε βάρδια φύλακα της γειτονιάς του στο Σάνφορντ της Φλόριντα, σκότωσε στις 26 Φεβρουαρίου 2012 τον άοπλο νεαρό μαύρο Τρέιβον Μάρτιν, που είχε βγει από το σπίτι του για να αγοράσει καραμέλες, πυροβολώντας τον στην πλάτη.

Η υπόθεση αναζωπύρωσε τη φυλετική ένταση στις ΗΠΑ, η οποία κλιμακώθηκε το 2013 μετά την απαλλαγή του Ζίμερμαν από τις κατηγορίες. Τότε, ο Ζίμερμαν, ο οποίος έκτοτε έχει απασχολήσει επανειλημμένως την αστυνομία για επεισόδια βιαιοπραγίας κατά προσώπων του περιβάλλοντός του, είχε καταφέρει να πείσει σώμα ενόρκων της πόλης του ότι ενήργησε στο πλαίσιο της νόμιμης άμυνας.

Μετά το δράμα, το υπουργείο Δικαιοσύνης άρχισε ομοσπονδιακή έρευνα εάν στην ενέργεια του Ζίμερμαν υπήρχαν ρατσιστικά κίνητρα. Τελικά μετά την εξέταση 75 μαρτύρων, την επανεξέταση των δηλώσεων του Ζίμερμαν με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων της βαλλιστικής, τη νέα ανάλυση των αποτελεσμάτων της αυτοψίας και του συνόλου των καταθέσεων της αστυνομίας, δεν συγκεντρώθηκαν αρκετά στοιχεία για να παραπεμφθεί για ρατσιστικό έγκλημα.

«Εάν μία πλήρης ομοσπονδιακή δικαστική έρευνα έφθασε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για άσκηση δίωξης για έγκλημα μίσους, ο πρόωρος θάνατος του νεαρού απαιτεί να συνεχίσουμε τον διάλογο και να μην φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις εντάσεις που ο θάνατος αυτός φέρνει στην επιφάνεια», δηλώνει στην ανακοίνωσή του ο Ερικ Χόλντερ.

Η απόφαση των ομοσπονδιακών δικαστικών αρχών εντάσσεται σε ένα κλίμα όξυνσης που έχει δημιουργήσει στις ΗΠΑ μία αλληλουχία κρουσμάτων αστυνομικής βίας κατά μαύρων.

 

  

loading...