Γιατί ακυρώθηκε η επίσκεψη Γκρούεφσκι στις Βρυξέλλες

Loading...


Ακυρώθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι στις Βρυξέλλες, λόγω της πολιτικής κατάστασης στην χώρα, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Ο κ. Γκρούεφσκι επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Πέμπτη, στη βελγική πρωτεύουσα.

Η Μίνα Αντρέεβα είπε ακόμη ότι η Κομισιόν είχε συζητήσεις με τις αρχές της ΠΓΔΜ, υπενθυμίζοντας ότι ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν μετέβη στη χώρα στις 17 Φεβρουαρίου.

Η πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ έχει λάβει ευρύτερες διαστάσεις μετά τις αποκαλύψεις της αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών στη χώρα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ παρουσιάζει συνεχώς τις τελευταίες ημέρες ηχογραφημένο υλικό από τηλεφωνικές υποκλοπές, με συνομιλίες μεταξύ κυβερνητικών στελεχών με δικαστές και δημοσιογράφους φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης, από τις οποίες, όπως ισχυρίζεται ο κ. Ζάεβ, αποκαλύπτεται ο ασφυκτικός έλεγχος της κυβέρνησης στη λειτουργία της δικαιοσύνης και στα μέσα ενημέρωσης, καθώς και μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της λειτουργίας του κράτους δικαίου στη χώρα.
Ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, απέστειλε επιστολή προς τον επίτροπο Γιοχάνες Χαν, με την οποία ζητεί τη βοήθεια της Ε.Ε. για την υπέρβαση της προβληματικής κατάστασης στη χώρα.

«Η κατάσταση στη χώρα είναι ανησυχητική και οι δημοκρατικές δυνατότητες του συστήματος (σ.σ. της ΠΓΔΜ) βρίσκονται αντιμέτωπες με μια σοβαρή πρόκληση. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι είναι αναγκαία η επείγουσα και άμεση ανάμειξη των Βρυξελλών, με την σύσταση μίας πολιτικής ομάδας, ενισχυμένης με νομικούς και ειδικούς. Η ομάδα αυτή, η οποία θα οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα εξασφάλιζε σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ότι η διαδικασία θα είναι αξιόπιστη και αμερόληπτη, ως προϋπόθεση για την επιτυχή αντιμετώπιση της όλης υπόθεσης», σημειώνει ο Αλί Αχμέτι στην επιστολή του προς τον Γιοχάνες Χαν.

  

loading...