Κυπριακό: Η καλύτερη ευκαιρία η διάσκεψη για την Κύπρο σύμφωνα με τις ΗΠΑ

Loading...


Κυπριακό: Οι ΗΠΑ σύμφωνα με την πρέσβειρα τους στη Κύπρο, πιστεύουν ότι η Διάσκεψη για την Κύπρο, που συνέρχεται αύριο στο Κραν Μοντάνα, είναι «η καλύτερη ευκαιρία εδώ και δεκαετίες» για επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι η ώρα της δράσης θα είναι αυτή την εβδομάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σε συνέντευξή της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Κάθλιν Ντόχερτι τόνισε ότι η κάθε διαπραγμάτευση πάντοτε καταλήγει σε ανταλλαγές (trade offs) και κάλεσε όλα τα μέρη, περιλαμβανομένων και των εγγυητριών δυνάμεων, να συνεργαστούν πλήρως και να προσέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών με ειλικρινή πνεύμα καλής θέλησης και συμβιβασμού.

Διαβάστε επίσης:   Η Κύπρος βγαίνει ξανά στις αγορές

Σημείωσε παράλληλα ότι εάν ο οποιοσδήποτε προσεγγίσει τις συνομιλίες με την προσδοκία ότι η συμφωνία εξαρτάται αποκλειστικά από άλλο μέρος, θα είναι δύσκολο να εξευρεθεί λύση, γιατί αυτός δεν είναι ο τρόπος για να έχεις επιτυχείς διαπραγματεύσεις.

Για το ρόλο των ΗΠΑ στη διαδικασία των συνομιλιών, είπε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν και είναι έτοιμες να ενεργήσουν «με τον κατάλληλο τρόπο στον κατάλληλο χρόνο για να βοηθήσουν τους ηγέτες και τα ΗΕ».

Στη συνέντευξή της είπε ακόμα ότι ο καλύτερος τρόπος να προστατευτούν τα δικαιώματα της Κύπρου και να μοιραστούν οι πόροι στην ΑΟΖ της ΚΔ είναι μέσω μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Η κ. Ντόχερτι αναγνώρισε ότι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα πρέπει να αποτελεί κίνητρο για συνεργασία, σημειώνοντας ωστόσο ότι το θέμα αυτό αποτέλεσε πηγή εντάσεων στην περιοχή και αλλού.

Χαρακτήρισε την Κύπρο «ένα στρατηγικό και σταθερό εταίρο σε μια ασταθή περιοχή».

  

loading...