Μητέρα του σατανά: Η εκρηκτική ύλη των τζιχαντιστών

Loading...


«Μητέρα του σατανά » ονομάζεται η εκρηκτική ύλη που κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες για τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών.

Οπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, η ίδια ύλη είχε χρησιμοποιηθεί για τις επιθέσεις στο μετρό του Λονδίνου στις 7 Ιουλίου του 2005. Πρόκειται για υπεροξύδειο της ακετόνης, μια εκρηκτική ύλη που μπορεί να παρασκευαστεί με την χρήση υλικών που υπάρχουν σε όλα τα νοικοκυριά, όπως οξυζενέ και ασετόν για τα νύχια.

Οι τρομοκράτες φαίνεται ότι προτιμούν αυτήν την ύλη για τις επιθέσεις τους καθώς δεν περιλαμβάνει άζωτο το οποίο μπορούν να εντοπίσουν ειδικές συσκευές στα αεροδρόμια.

Ο ρόλος του Νατζίμ Λαχράουι στις επιθέσεις των Βρυξελλών

Το μείγμα που δημιουργεί ασταθείς κρυστάλλους, ειχε χρησιμοποιηθεί και στα γιλέκα – βόμβες που φορούσαν οι τρομοκράτες στις επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι. Ο άνθρωπος που σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές είχε φτιάξει αυτά τα γιλέκα, είναι ο Νατζίμ Λαχράουι, συνεργός του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος αναζητείται από τις βελγικές αρχές.

Το υπεροξείδιο της ακετόνης έχει το χαρακτηριστικό ότι αποσυντίθεται σχετικά σύντομα, ακόμα και αν αποθηκευτεί σε καλές συνθήκες συντήρησης. Aυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι βομβιστές των Βρυξελλών παρασκεύασαν τα εκρηκτικά που χρησιμοποίησαν τις τελευταίες ημέρες. .

Το υπεροξύδειο της ακετόνης καλύπτεται με καρφιά ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα τα οποία, όταν εκραγεί η αυτοσχέδια βόμβα πετάγονται προς όλες τις κατευθύνσεις θερίζοντας ζωές.

Η ουσία πήρε το όνομά της από το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και εκρήγνυται όταν τραντάζεται, όταν θερμαίνεται ή όταν τρίβεται. Στο παρελθόν υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες ο κατασκευαστής της βόμβας ανατινάχθηκε λόγω απροσεξίας στο χειρισμό της εκρηκτικής ύλης.

Γνωστή από τον 19ο αιώνα

H συγκεκριμένη εκρηκτική ύλη είναι γνωστή από τον 19ο αιώνα και πολλοί την αποκαλούν TAPT. Η ουσία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε επιπόλαιους ερασιτέχνες που αρέσκονται να προκαλούν εκρήξεις για διασκέδαση στις αυλές των σπιτιών τους, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με την τρομοκρατία.

Το 2005 είχαν συλληφθεί στις HΠA δύο νεαροί που παρασκεύασαν το υπεροξείδιο της ακετόνης από υλικά που είχαν κλέψει από το χημείο του σχολείου τους. Οι συνταγές για την παρασκευή των εκρηκτικών υλών είναι πολύ εύκολο να βρεθούν στο ελεύθερο διαδίκτυο και όχι σε παράνομες ισλαμικές ιστοσελίδες. 

  

loading...