Ο Άμποτ λέει πως δεν απείλησε την Ινδονησία

Loading...


Επιδεινώθηκαν πάλι οι σχέσεις της Αυστραλίας με την Ινδονησία εξ αιτίας της πρόθεσης της Τζακάρτα 

να προχωρήσει με την εκτέλεση δύο θανατοποινιτών Αυστραλών, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι ‘Αμποτ, σε μια προσπάθεια να μη δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα, δήλωσε σήμερα (19/02/2015) πως σε καμιά περίπτωση δεν απείλησε την Ινδονησία.

Την Τετάρτη ο κ. ‘Αμποτ είχε δηλώσει πως η Ινδονησία δεν πρέπει να ξεχνά την βοήθεια που της πρόσφερε η Αυστραλία όταν χτυπήθηκε από το πολύνεκρο τσουνάμι.

Το ινδονησιακό υπουργείο Εξωτερικών ερμήνευσε την δήλωση αυτή ως «απειλή», αλλά ο κ. ‘Αμποτ διευκρίνισε σήμερα πως ήταν «υπενθύμιση».

«Τούς βοηθήσαμε τότε και θα θέλαμε να μην εκτελέσουν τους δυο Αυστραλούς. Ήταν μια υπενθύμιση της πολύχρονης δυνατής φιλίας μας που στηρίζεται σε σχέσεις σεβασμού και εμπιστοσύνης», είπε ο κ. ‘Αμποτ.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδονησίας σχολίασε πως «κανείς δεν αντιδρά θετικά σε απειλές» και πρόσθεσε πως η προσπάθεια του κ. ‘Αμποτ να σώσει τους δύο Αυστραλούς μπορεί να έχει πολύ σοβαρό αντίκτυπο στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Οι ποινές στην Ινδονησία για αδικήματα που αφορούν στη διακίνηση ναρκωτικών είναι ιδιαίτερα αυστηρές. Το 2013 η κυβέρνηση της χώρας είχε αποφασίσει να ξεκινήσει και πάλι τις εκτελέσεις θανατοποινιτών μετά από παύση 5 ετών.

Πέντε ξένοι υπήκοοι ήταν μεταξύ των 6 ανθρώπων που εκτελέστηκαν τον περασμένο μήνα, οι πρώτες εκτελέσεις από τότε που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της χώρας ο Τζόκο Γουιντόντο.
Οι Αυστραλοί υπήκοοι Μιούραν Σουκουμαράν 33 ετών και ‘Αντριου Τσαν 31 ετών, καταδικάστηκαν το 2005 ως εγκέφαλοι κυκλώματος για μεταφορά ηρωίνης από την Ινδονησία.
Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλι Μπίσοπ έχει απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση της Ινδονησίας για ματαίωση των εκτελέσεων των Αυστραλών υπηκόων, προειδοποιώντας ότι θα προχωρήσει στην ανάκληση του πρέσβη της χώρας στη Τζακάρτα. Η Βραζιλία και η Ολλανδία προέβησαν στην ίδια κίνηση μετά τις εκτελέσεις υπηκόων τους τον περασμένο μήνα.

 

  

loading...