Οι αποκαλύψεις της αριθμητικής του τρόμου

Loading...


Τα τελευταία 15 χρόνια φανατικοί ισλαμιστές τρομοκράτες πραγματοποίησαν πέντε επιθέσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη στοχεύοντας το 2001 τη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, το 2004 τη Μαδρίτη, το 2005 το Λονδίνο, το 2015 το Παρίσι και το 2016 τις Βρυξέλλες με συνολικό απολογισμό θυμάτων 3.402 νεκρούς.

T3_result.jpg

Μετά την εισβολή των Αμερικανών στο Αφγανιστάν το 2001 και μέχρι σήμερα σκοτώθηκαν 92.000 Αφγανοί ενώ μετά την εισβολή στο Ιράκ το 2003, 165.000 Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους.

T4_result.jpg

Στο Πακιστάν από το 2004 όταν ξεκίνησε ο ακήρυχτος πόλεμος των ΗΠΑ στη χώρα και μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί 57.000 άνθρωποι ενώ στη Λιβύη μόνο το 2011 από τους βομβαρδισμούς της Δύσης κατά του Καντάφι σκοτώθηκαν 3.000 άμαχοι.

Την ίδια περίοδο των τελευταίων 15 ετών, ο πιο σημαντικός στρατηγικός «φίλος» των Αμερικανών, το Ισραήλ εξαπέλυσε τρεις επιθέσεις (2006, 2008-2009 και 2014) κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα σκοτώνοντας 4.000 ανθρώπους.

T5_result.jpg

Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση το 2006 και στο Λίβανο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 1.200 Λιβανέζοι ενώ οι απώλειες των Ισραηλινών ήταν 165 νεκροί.

Μία άλλη σημαντική «φίλη» της Αμερικής και της Δύσης, η Σαουδική Αραβία επιτέθηκε στο Μπαχρέιν και εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη το 2015 σκοτώνοντας 2.800 αμάχους, κυρίως, σιίτες Χούθι.

Στην Αίγυπτο μόνο τον Αύγουστο του 2013, ο στρατηγός Αλ Σίσι, που σφετερίστηκε στην εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα που στήριξαν οι ΗΠΑ, σκότωσε σύμφωνα με την Οργάνωση «Human Rights Watch» 817 διαδηλωτές στην πλατεία Ραμπάα του Καΐρου.

T6_result.jpg

Και φθάνουμε στη Συρία, όπου το 2013 ο εμφύλιος έμοιαζε να τελειώνει με νίκη του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Τότε ήταν, όμως, που οι ΗΠΑ μαζί με τους συμμάχους τους: το Ισραήλ, την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία, αποφάσισαν να επέμβουν ενισχύοντας τους αντικαθεστωτικούς αντιπάλους του και τους τζιχαντιστές, όπως δείχνει η σχετική ηλεκτρονική αλληλογραφία της Χίλαρι Κλίντον, που αποκάλυψε ο Σίντνεϊ Μπλούμενταλ.

Σκοπός της ανάμιξης των Αμερικανών και των εταίρων τους στη Συρία ήταν να εξουδετερωθεί ως απειλή για το Ισραήλ και την Τουρκία στην περιοχή, τουλάχιστον μέχρι και την επόμενη γενιά.

Πάνω από 350.000 Σύροι έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα, με το 75% των θυμάτων να προέρχεται από το 2013 και μετά όταν και ενεπλάκησαν οι ξένες δυνάμεις.

Κι όμως την ημέρα των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες, ο άλλοτε υπ΄αριθμόν δύο στην ιεραρχία της CIA, ο υποδιευθυντής της Μάικλ Μόρελ μίλησε για «νίκη του ISIS».

«Κερδίζουν οι τζιχαντιστές απέναντι στις ΗΠΑ και τις χώρες της Ευρώπης και θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλες μεθόδους για να τους υπονομεύσουμε» δήλωσε ο Μόρελ ενώ άλλοι αξιωματούχοι και σχολιαστές των ΜΜΕ έκαναν λόγο ξανά για ασύμμετρη απειλή από την «κουλτούρα μίσους» κατά της Δύσης, που καλλιεργείται στις χώρες με μουσουλμανικό πληθυσμό.

Ωστόσο, η σύγκριση των αριθμών είναι αδιάσειστη και μόνο μια κουλτούρα ρατσισμού διαποτισμένη από μεγάλη δόση απαξίωσης για τους λαούς, εκτός ευρωπαϊκών και αμερικανικών συνόρων, θα μπορούσε να θεωρήσει ως μεγαλύτερη την απώλεια μερικών χιλιάδων ανθρώπων, από αυτήν δεκάδων και εκατοντάδων χιλιάδων άλλων, κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Δεν είναι απαραίτητα ανώτερα μαθηματικά για να καταδειχθεί η ανισότητα μεταξύ των πενταψήφιων και των επταψήφιων αριθμών, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μερικοί φαίνεται πως θέλουν και επιμένουν να λύνουν εξισώσεις με «Μαθηματικά… ανωτερότητας».

 

  

loading...