Ολες οι τελευταίες εξελίξεις του Συριακού Πολέμου στο tilegrafima (ΦΩΤΟ)

Loading...


του Γιώργου Θεοχάρη

Ο Πόλεμος βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή κατά τις τελευταίες ημέρες.

Τα μεγάλα γεγονότα που συμβαίνουν εκεί αυτή την στιγμή και που θα επηρεάσουν άμεσα τις διεθνείς εξελίξεις είναι τα εξής:

1. Η καλπάζουσα κατάρρευση του ISIS
Το καταρρέει σε όλα τα μέτωπα και υφίσταται άτακτη υποχώρηση σε όλα τα πεδία.
Η ανάλυση των τελευταίων εξελίξεων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ISIS ως «πολιτική» (οργανωμένη) οντότητα σε Ιράκ και Συρία δεν έχει πάνω από 1-2 μήνες ζωής.
Ήδη η μεγάλη είδηση σήμερα είναι ότι το ISIS υποχώρησε τελείως από τα βορειοανατολικά της Σουάιντα, στη νότια Συρία, με προορισμό την Ράκκα.

Το αποτέλεσμα ήταν ο να καταλάβει σε μία μέρα 300 τετραγωνικά χιλιόμετρα και να αλλάξει απότομα ο χάρτης της Συρίας!
Ένα τμήμα του εδάφους που άφησε το ISIS κατέλαβαν επίσης και οι τζιχαντιστές του «Ελεύθερου» Συριακού Στρατού.
Στη βόρεια Συρία οι κρατικές Συριακές Ειδικές Δυνάμεις του Τίγρη έχουν καταλάβει την στρατηγικής σημασίας πόλη Ντάερ Χάφερ από το ISIS και κατευθύνονται ολοταχώς στα ανατολικά με στόχο την Ράκκα, απελευθερώνοντας το ένα μετά το άλλο τα χωριά που βρίσκουν στο δρόμο τους.

Η εξέλιξη αυτή ανησύχησε τις Κουρδικές και Αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες επιτάχυναν τις ενέργειες για την κατάληψη της de facto «πρωτεύουσας» του Ισλαμικού Κράτους.
Οι φήμες που κυκλοφόρησαν για κατάρρευση του φράγματος του Ευφράτη, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν να πνιγούν χιλιάδες άνθρωποι, φαίνεται ότι τελικά μάλλον δεν επιβεβαιώνονται, εκτός και εάν το έχει στο νου του κάποιο σχέδιο καταστροφής του φράγματος για εκδίκηση.
Ο Συριακός Στρατός εκμεταλλεύεται την κατάρρευση του και στην πλευρά της Παλμύρας και κατευθύνεται ολοταχώς προς το πολιορκούμενο εδώ και τρία χρόνια από το ISIS Ντάερ-εζ-Ζορ.

Διαβάστε επίσης:   Συρία: Ο στρατός απελευθερώνει συνεχώς εδάφη από τους τζιχαντιστές

2. Η μεγάλη μάχη της Χάμα
Οι τζιχαντιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, σε συνεργασία με την Αλ-Νούσρα, εξαπέλυσαν μία ύστατη επίθεση με στόχο να καταλάβουν την Χάμα, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Συρίας, που κόβει την χώρα στη μέση.
Η μεγάλη αυτή επίθεση είχε ως αποτέλεσμα πολλούς νεκρούς από την πλευρά του Συριακού Στρατού και την μετακίνηση δυνάμεών του από τη βόρεια Συρία.

Σε κίνδυνο βρέθηκαν και δύο Ορθόδοξες πόλεις, η Μχάρντε που εκκενώθηκε από τους αμάχους, και η Σουκαϊλαμπίγια.
Ωστόσο μέχρι τώρα φαίνεται ότι η επίθεση αυτή αναχαιτίζεται από τον Στρατό και αποτυγχάνει, παρά τις βαριές απώλειές του.

Στην επιχείρηση αυτήν για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό οι τζιχαντιστές του συνεργάστηκαν ξανά με αυτούς της Αλ-Κάιντα, αποδεικνύοντας τους αδιάσπαστους στρατιωτικούς και ιδεολογικούς δεσμούς μαζί τους, μπροστά στους οποίους η Ευρώπη και η Ελλάδα δυστυχώς εθελοτυφλούν.

Αντίθετα η περιοχή του Χομς έχει εκκενωθεί από τους τρομοκράτες (φωτο), ενώ και στην περιοχή της Δαμασκού επικρατεί ο στρατός, μετά από φονικές μάχες και επιθέσεις των τζιχαντιστών σε κατοικημένες περιοχές.
Στις φωτογραφίες, εικόνες από τα διάφορα μέτωπα.

  

loading...