Ομολογία Ερντογάν: «Πλήρης η διεθνής απομόνωσή μου – Το κάνουν από…φθόνο»

Loading...


Για πρώτη φορά, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, παραδέχτηκε την απόλυτη απομόνωσή του διεθνώς και τις κακές του σχέσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα. Αλλά όπως δήλωσε αυτό δεν το ενδιαφέρει!

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατά την επιστροφή του από το ταξίδι του στην Λατινική Αμερική, ο Ερντογάν είπε πως έχει «το κουράγιο να μιλά για τα δύσκολα ζητήματα», αν και καθίσταται αντικείμενο κριτικής.

«Δεν με ενδιαφέρει να είμαι μόνος ενώπιον του κόσμου. Αυτό που έχει σημασία είναι πώς με βλέπει ο τουρκικός λαός. Είδαμε ότι, κατά τις προεδρικές εκλογές, ο λαός τάχθηκε στο πλευρό μου. Και δεν υπάρχει απομόνωση, από τους λαούς άλλων χωρών. Μπορεί να με απομονώνουν οι ηγέτες, αλλά αυτοί το κάνουν από φθόνο», είπε και ειδικότερα αναφέρθηκε σε ένα από τα αγαπημένα του θέματα, στην Αίγυπτο.

Κατηγόρησε ακόμη, όσες χώρες δεν μιλούν δημόσια κατά του Αιγύπτιου προέδρου ελ Σίσι, ο οποίος -κατά τον Ερντογάν- είναι δικτάτορας, ενώ φίλος του ήταν, ο Μοχάμεντ Μόρσι της «Αδελφότητας Μουσουλμάνων».

Ο Ερντογάν μίλησε και για τις σχέσεις του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα: «Είχα πολύ καλές σχέσεις με τον Ομπάμα όταν ανέβηκε στην εξουσία. Μας φιλοξένησε και στον Λευκό Οίκο, σε οικογενειακή ατμόσφαιρα, και μάλιστα είχαμε ιδιαίτερες συνομιλίες.

Μετά από τις συναντήσεις αυτές, είδαμε πως τα πράγματα άρχισαν να εξελίσσονται με διαφορετικό τρόπο, τον οποίο αδυνατώ να κατανοήσω», είπε ο Ερντογάν.

Όταν ρωτήθηκε για την πρόσφατη επίθεσή του στον Αμερικανικό πρόεδρο, με αφορμή τη δολοφονία τριών μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, κατηγορώντας τον για σιωπή, απάντησε: «Δεν ξέρω αν η δήλωσή μου ήταν σκληρή ή μαλακή.

Το θεωρώ όμως απαράδεκτο. Δεν θα μέναμε σιωπηλοί αν ένα τέτοιο γεγονός συνέβαινε στη χώρα μας. Αυτό είναι προαπαιτούμενο για μια στρατηγική συνεργασία», είπε ο Ερντογάν.

Από την άλλη, ουδεμία δήλωση καταδίκης έγινε από τον Ερντογάν, για τη φρικτή δολοφονία της 20χρονης Τουρκάλας φοιτήτριας, που συνέβη προχθές, αλλά και των χιλιάδων γυναικών θυμάτων σε μια χώρα με δεδομένο πρόβλημα στο ανατολικό τμήμα της, όπου γίνεται προσπάθεια να γυρίσει σε ισλαμικές πρακτικές άλλων αιώνων…

Ο Ερντογάν διέκοψε ξαφνικά την περιοδεία του σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, λόγω της παραίτησης του επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, όπως άφησαν να εννοηθεί κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με σχολιαστές, ο Ερντογάν ουδέν κέρδισε από το ταξίδι του στη Λατινική Αμερική. Ούτε καν κάποια συμφωνία αγοράς άνθρακα με την Κολομβία, ευοδώθηκε, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν ρεπορτάζ στον τουρκικό Τύπο.

  

loading...