Περικυκλωμένοι οι μακελάρηδες του Charlie Hebdo

Loading...


Γιγάντια είναι η κινητοποίηση των γαλλικών Αρχών για τη σύλληψη των δραστών της αιματηρής επίθεσης στο περιοδικό Charlie Hebdo, οι οποίοι έχουν αρπάξει τουλάχιστον ένα όμηρο και έχουν οχυρωθεί μέσα σε τυπογραφείο της πόλης Νταμαρτάν-αν-Γκελ, 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Παρισιού.

Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, οι αδελφοί Σερίφ και Σαΐντ Κουασί είπαν στους αστυνομικούς πως είναι έτοιμοι να «πεθάνουν σαν μάρτυρες» για το Ισλάμ, με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας να ανακοινώνει ωστόσο πως προσπαθεί να έλθει σε επαφή με τους ταμπουρωμένους τρομοκράτες.

Η Αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρχουν περισσότεροι όμηροι. Το τυπογραφείο είναι γνωστό πως απασχολεί πέντε υπαλλήλους.

Η πόλη ελέγχεται από χιλιάδες πάνοπλους αστυνομικούς, οι οποίοι έχουν περικυκλώσει το τυπογραφείο, χωρίς όμως ακόμα να υπάρχει εντολή για επέμβαση. Οι ύποπτοι πιστεύεται πως φέρουν βαρύ οπλισμό.

Στο σημείο βρίσκονται ελεύθεροι σκοπευτές και τεθωρακισμένα, για ενδεχόμενο εισβολής, ενώ παράλληλα η Αστυνομία έχει διευρύνει την περίμετρο ασφαλείας.

Οι Αρχές διέταξαν την εκκένωση σχολείου της περιοχής ενώ το δημαρχείο της Νταμαρτάν-αν-Γκελ έχει ζητήσει από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, για την ασφάλειά τους αλλά και για να μην εμποδίσουν την αστυνομική δραστηριότητα στην πόλη.

Τουλάχιστον πέντε ελικόπτερα πετούν πάνω από την πόλη, εκ των οποίων ένα στρατιωτικό.

Νωρίτερα έλαβε χώρα ανταλλαγή πυροβολισμών κατά τη διάρκεια καταδίωξης των υπόπτων. Οι αδελφοί Κουασί πιστεύεται πως προσπάθησαν να κλέψουν αυτοκίνητο για να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό.

Εν τω μεταξύ, διαψεύδουν οι γαλλικές εισαγγελικές Αρχές και το υπουργείο Εσωτερικών τις πληροφορίες του πρακτορείου Reuters και του γαλλικό δίκτυο RTL για τουλάχιστον έναν νεκρό. Η Αστυνομία έχει απευθύνει έκκληση στα μέσα ενημέρωσης να μην μεταδίδουν αβάσιμες πληροφορίες για θύματα.

Οι αμερικανικές Αρχές αλλά και ευρωπαϊκές πηγές αποκάλυψαν ότι τα αδέλφια Κουασί βρίσκονταν εδώ και χρόνια στη μαύρη λίστα της τρομοκρατίας και ότι ο Σαΐντ είχε μάλιστα επισκεφτεί το 2011 την Υεμένη και είχε συναντηθεί με ιερωμένο ισλαμιστή της αλ-Κάιντα.

Την ίδια στιγμή, σύνδεση μεταξύ των αδελφών Κουασί και της επίθεσης στο προάστιο Μονρούζ του Παρισιού, όπου σκοτώθηκε μια αστυνομικός, βρήκε η Αστυνομία.

  

loading...