Ρώσος Υπουργός Άμυνας: Ολοκλήρωσε την περιοδεία του σε Νικαράγουα Βενεζουέλα και Κούβα

Loading...


Ο Υπουργός Αμύνης της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού ολοκλήρωσε την περιοδεία του στη λατινική Αμερική, αφού επισκέφτηκε τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγκουα και την Κούβα, όπου τον υποδέχτηκαν ηγέτες και των τριών δημοκρατιών και υπογράφτηκαν σημαντικές συμφωνίες για την στρατιωτική και τεχνική συνεργασία.

Η Βενεζουέλα και η Ρωσία συμφώνησαν για κοινές ασκήσεις συστημάτων της αντιαεροπορικής προστασίας. «Είχαμε εποικοδομητικές και καρποφόρες συνομιλίες με τον Υπουργό Αμύνης της Βενεζουέλας Βλαδίμιρ Παντρίνο Λόπες. Συζητήσαμε ένα μεγάλο σύμπλεγμα ζητημάτων που αφορούν στη στρατιωτική και τεχνική συνεργασία «, δήλωσε ο Σοϊγκού στο Καράκας.

Τα όπλα ρωικής παραγωγής ενίσχυσαν το δυναμικό του στρατού της Βενεζουέλας, δήλωσε ο Υπουργός Αμύνης, στρατάρχης Βλαδίμιρ Παντρίνο Λόπες.

«Σημαντικά αυξήσαμε το μαχητικό επίπεδο των δικών μας δυνάμεων της Πολεμικής Αεροπορίας, αφού τις εφοπλίσαμε με σύγχρονα αεροσκάφη. Δηλαδή με τα SU-30MK2», είπε ο Υπουργός στο Καράκας την Τετάρτη στις συνομιλίες με τον επικεφαλής του ρωσικού στρατιωτικού οργάνου, στρατάρχη Σεργκέι Σοϊγκού.

«Στον τομέα της αντιαεροπορικής προστασίας», τόνισε ο Βενεζουέλος Υπουργός, «ήμασταν σχεδόν ακάλυπτοι. Όμως μόλις παραλάβαμε μερικά μέσα διεξαγωγής ραδιοηλεκτρονικής αναχαίτισης και πυραυλικά συστήματα, μπορούμε πια να δώσουμε μια αντικειμενική απάντηση σε οποιαδήποτε απειλή «.

Το στρατιωτικό όργανο της Βενεζουέλας σκοπεύει και στο εξής να διευρύνει την αμοιβαία στρατιωτική και τεχνική συνεργασία με το Υπουργείο Αμύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δήλωσε ο στρατηγός Λόπες.

Τόνισε ότι οι δικές του Ένοπλες Δυνάμεις ενδιαφέρονται πολύ για τη βοήθεια του Υπουργείου Αμύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ειδικότερα στον τομέα κατασκευής του συστήματος υλικού και τεχνικού εφοδιασμού λόγω της μετάβασης του στρατού της Δημοκρατίας με το νέο σύστημα του εφοδιασμού στα νώτα.

 

Τον Ιούλιο του 2006 ο «Rosoboronexport» υπέγραψε τη σύμβαση για την προμήθεια στη Βενεζουέλα 24 μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλού ρόλου SU-30MK2 (προμηθεύτηκαν το 2008). Το κόστος της σύμβασης είναι $1,5 δις. Επίσης το 2006 η Βενεζουέλα και η Ρωσία υπέγραψαν τη σύμβαση για την προμήθεια στο Καράκας 12 πυραυλικών συστημάτων αντιαεροπορικής προστασίας «TOR- M1» (σε ποσό των $290 εκατ.). Οι προμήθειες άρχισαν το 2008.

Στο Μανάγκουα η Ρωσία και το Νικαράγκουα υπέγραψαν τη διακρατική συμφωνία για την απλοποιημένη διαδικασία εισόδου των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού σε λιμάνια του Νικαράγκουα.

Το έγγραφο προβλέπει τη λεγόμενη συντονισμένη διαδικασία εισόδου, με άλλα λόγια το ρωσικό πλοίο, αφού προειδοποίησε για την έλευσή του στα εγχώρια ύδατα του Νικαράγκουα, θα πάρει αυτομάτως την άδεια εισόδου. Πρόκειται για δύο λιμάνια, το μεγαλύτερο ωκεανικό λιμάνι του Ειρηνικό Ωκεανού Κορίντο και το λιμάνι Μπλούφιλντς στα ανατολικά παράλια της χώρας.

Το Νικαραγκουα έγινε η τρίτη χώρα με την οποία η Ρωσία έχει τέτοιου είδους συμφωνία, νωρίτερα παρόμοιες συμφωνίες υπογράφτηκαν με τη Συρία και το Βιετνάμ.

Στην Κούβα ο Υπουργός Αμύνης της Ρωσίας, στρατάρχης Σεργκέι Σοϊγκού επισκέφτηκε την Παρασκευή τη μεραρχία αρμάτων μάχης των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Κούβας, όπου είδε δεκάδες δείγματα οπλισμού, μεταξύ άλλων και αυτόματα μηχανήματα με τα οποία είναι εφοπλισμένος ο κουβανέζικος στρατός.

«Πολλά δείγματα είναι μοναδικά «, είπα στο Σοϊγκού ο Υπουργός των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων Λεοπόλντο Σίντρα Φριάς και ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Αλβάρ Λόπες Μιέρα που τον συνόδευαν. Ειδικότερα, μερικά δείγματα είναι υβριδικά όπλα με χρήση μηχανημάτων σοβιετικής παραγωγής, όπως για παράδειγμα, αρμάτων μάχης Т-34 και Т-55.

Ο Σοϊγκού επίσης κατέθεσε το στεφάνι στο μνημείο του σοβιετικού στρατιώτη. Το μνημείο εγκαινιάστηκε στις 23 Φεβρουαρίου του 1978 στην επέτειο των 60 χρόνων των Ενόπλων Δυνάμεων της ΕΣΣΔ.

Το μνημείο εγκαταστάθηκε στα προάστια της Αβάνας στον τόπο ταφής 64 στρατιωτών που σκοτώθηκαν και πέθαναν στο έδαφος της Κούβας κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του διεθνούς στρατιωτικού καθήκοντος κατά τη διάρκεια από το 1962 έως το 1964. Τα λείψανα τεσσάρων σοβιετικών στρατιωτών μεταφέρθηκαν από την πόλη Σαντιάγκο Ντε Κούμπα στις 28 Φεβρουαρίου του 2001 και επίσημα κηδεύτηκαν στο έδαφος του μνημείου. Σήμερα στο μνημειακό συγκρότημα έγκειται η σωρός των 68 στρατιωτών και αξιωματικών.

Στα θεμέλια του μνημείου τοποθετήθηκε μια κάψουλα. Η επιγραφή στα ρωσικά και στα ισπανικά στην μπρούντζινη πλακέτα λέει: «Επιστολή στους απογόνους. Τοποθετήθηκε στις 23/02/1978. να ανοίξει την ημέρα των 150 χρόνων των Σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων στις 23/02/2068 «.

Κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στην Αβάνα ο επικεφαλής του ρωσικού στρατιωτικού οργάνου πραγματοποίησε συνομιλίες με τον πρόεδρο του κρατικού συμβουλίου και του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Κούβας, στρατάρχη Ραούλ Κάστρο. Συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας των δύο χωρών. 

  

loading...