Σαρκοζί: Η «απολίτιστη» Τουρκία δεν έχει καμία θέση στην ΕΕ – Ποιος θέλει το «θάνατο» της Ευρώπης;

Loading...


Ζωή Ψαρρά

«Η Τουρκία δεν έχει καμία θέση στην Ευρώπη.

Πάντοτε υποστήριζα αυτή τη θέση, βάση της κοινής λογικής. Αυτό φυσικά, δεν σημαίνει ότι έχω κάτι εναντίον των Τούρκων. 

Τους χρειαζόμαστε, είναι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ. Αλλά αν χρειαστεί να το αναλύσω, το να μπει η Τουρκία στην Ευρώπη, αυτόματα μεταφράζεται στο ότι οι ευρωπαίοι μαθητές θα διδάσκονται ότι τα ευρωπαϊκά σύνορα καταλήγουν στη Συρία. Τί νόημα έχει αυτό, πείτε μου. Η Αγκυρα δεν έχει καμία θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Τουρκία είναι μια υπέροχη χώρα, με φοβερό πολιτισμό, αλλά ταυτοχρόνως είναι και η γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και την Συρία».

Αυτά τα λόγια ανήκουν στον πρώην πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί.

Ο πρώην Γάλλος ηγέτης σε αποκλειστική του συνέντευξη στο κανάλι «iTele» υποστηρίζει ότι δεν επιθυμεί την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όχι μόνο επειδή είναι πολύ μακρυά από την Ευρώπη, αλλά και εξαιτίας της συμπεριφοράς της κυβέρνησης απέναντι στους δημοσιογράφους και στους Κούρδους, επίσης.

«Το ερώτημα είναι ένα. Ποια είναι η ιδέα της ΕΕ; Είναι η Τουρκία μια χώρα ευρωπαϊκών προδιαγραφών; Μπορεί αυτή η χώρα να θεωρηθεί ευρωπαϊκή, όσον αφορά τον πολιτισμό της, την κουλτούρα της, την ιστορία της και την οικονομία της; Αν αυτό είναι που θέλουμε, τότε τολμώ να πω ότι εργαζόμαστε για τον αιφνίδιο »θάνατο» της Ευρώπης», κατέληξε σε αιχμηρό τόνο.  

  

loading...