Συγκοινωνούντα δοχεία οι τζιχαντιστικοί πυρήνες σε Βέλγιο και Γαλλία

Loading...


Πυκνώνουν οι ενδείξεις πως οι τζιχαντιστικοί πυρήνες που έδρασαν και σχεδίαζαν επιθέσεις σε Βέλγιο και Γαλλία είναι ουσιαστικά ένα ενιαίο δίκτυο, καθώς οι έρευνες γύρω από τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες και οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη Γαλλία έχουν συνδεθεί.

Ο συλληφθείς σε προάστιο του Παρισιού την περασμένη Πέμπτη είχε περάσει και από τις Βρυξέλλες -ενώ στο ίδιο κάδρο μπαίνει και η σύλληψη στην Ολλανδία.

Το στοιχείο που προστίθεται στην εικόνα που είχε ήδη αρχίσει να σχηματίζεται από τον Νοέμβριο, με τον Αμπαούντ και τον Αμπντεσλάμ, είναι πως ο 34χρονος Ρεντά Κρικέτ, o οποίος συνελήφθη στις 24 Μαρτίου στo δυτικό προάστιο του Παρισιού Μπουλόν-Μπιγιανκούρ, επίσης είχε παρουσία και στο Βέλγιο.

Ο γαλλικής υπηκοότητας Κρικέτ, αναφέρει η Journal du Dimanche, είχε ζήσει στο Βέλγιο για πάνω από τρία χρόνια -είχε φτάσει αρχικά στην Ιξέλ το 2011. Το φθινόπωρο του 2014 θεωρείται ότι ταξίδεψε στη Συρία.

Φαίνεται επίσης ότι οι πυρήνες δεν περιορίζονται στις δύο χώρες: Τη Δευτέρα, μετά από αίτημα των γαλλικών Αρχών, συνελήφθη ένας άνδρας στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

Άλλοι δύο είχαν συλληφθεί προηγουμένως στο Βέλγιο που θεωρούνται ότι σχετίζονται με το «προσωρημένου σταδίου» σχέδιο επίθεσης που υποστηρίζουν ότι απέτρεψαν οι γαλλικές Αρχές στο Παρίσι – και οι τρεις, σύμφωνα με τις αναφορές, συνδέονται με τον Κρικέτ.

Ο ίδιος με τη σειρά του θεωρείται ότι συνδέεται με τον, νεκρό πλέον, Αμπντέλχαμίντ Αμπαούντ, τον θεωρούμενο ως εγκέφαλο των επιθέσεων στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα, ανεπιβεβαίωτες αναφορές αφήνουν να εννοηθεί ότι ο καμικάζι του μετρό στο Μάελμπεκ, ο Χαλίντ Μπακράουι (που είχε απελαθεί από την Τουρκία τον Αύγουστο), είχε βρεθεί στην Ελλάδα στο τέλος του περασμένου Ιουλίου.

Το ιταλικό Sky Tg24 υποστηρίζει, επικαλούμενο πηγές στην ιταλική αντιτρομοκρατική, ότι ο Χαλίντ ελ Μπακραουί είχε φτάσει με πτήση από τις Βρυξέλλες το πρωί της 23ης Ιουλίου στο Τρεβίζο (κοντά στη Βενετία) και διανυκτέρευσε για ένα βράδυ σε ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο της Βενετίας. Το όνομά του βρισκόταν σε πρωινή πτήση από το αεροδρόμιο της Βενετίας για την Αθήνα.

Το ιταλικό δίκτυο σημειώνει προηγούμενες αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες ο Αμπαούντ είχε ταξιδέψει στις αρχές Αυγούστου μέσω Μπάρι και Πάτρας στην Αθήνα. Ο ισχυρισμός για τον Μπακράουι προέρχεται μέχρι στιγμής μόνο από αυτή την πηγή και δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα. 

  

loading...