-Μερικές μόλις ώρες μετά από την , της Γαλλίας και της Βρετανίας εναντίον στόχων στη , η παγκόσμια κοινή γνώμη «καρδιοχτυπά» για την επόμενη ημέρα στη χώρα και ανησυχεί για τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει η σύγκρουση κορυφής μεταξύ

Τα ερωτήματα αυτά δύσκολα θα απαντηθούν, τουλάχιστον επί του παρόντος.

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά τη στρατιωτική επιχείρηση, ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση των χημικών. Η Νίκι Χέιλι, πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, δήλωσε στις αρχές τις εβδομάδας, όμως, ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση στη Συρία όσο ο Άσαντ παραμένει στην εξουσία.


Ένα δεύτερο σημαντικό ερώτημα είναι και το εξής: Η κυβέρνηση Τραμπ έχει υπόψη της κάποιο σχέδιο για να προστατεύσει τους Σύρους πολίτες από έναν πόλεμο, που έχει ήδη ισοπεδώσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας τους τα τελευταία επτά χρόνια;

Περί το μισό εκατομμύριο Σύροι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, με ελάχιστους μόλις εξ’ αυτών να έχουν πεθάνει λόγω της χρήσης χημικών όπλων. Η μόνη σχετική δήλωση δια στόματος Τραμπ είχε γίνει την προεκλογική περίοδο, όταν πρότεινε τη δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» για τους Σύρους πολίτες.

Μήπως το επόμενο βήμα της αμερικανικής κυβέρνησης θα είναι η δημιουργία τέτοιων ζωνών ασφαλείας; Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να δημιουργηθούν ζώνες όπου θα απαγορεύεται να πετούν αεροσκάφη -κάτι που αναμένεται να ενοχλήσει ιδιαίτερα τη Δαμασκό, που μέχρι σήμερα μπορούσε να πετάξει τα μαχητικά της παντού και να εξαπολύσει όποιου είδους επίθεση επιθυμούσε, ακόμη και χημικές. Δεν θα είναι, λοιπόν, καθόλου εύκολο να δημιουργηθεί μια «απαγορευμένη ζώνη», δεδομένου ότι υπάρχουν και πολλά ρωσικά αεροσκάφη που πετούν πάνω από τη Συρία.

Kαι πως μπορεί να συνδυαστεί η ανησυχία του Αμερικανού προέδρου για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία με την απαγόρευση εισόδου προσφύγων στις ΗΠΑ; Αυτή τη στιγμή η αμερικανική κυβέρνηση δεν επιτρέπει ούτε καν την είσοδο γυναικόπαιδων από τη Συρία στο έδαφος των ΗΠΑ.

Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι και το εάν οι αεροπορικές επιδρομές, τις οποίες το Κρεμλίνο καταδίκασε, σημαίνουν και μια σημαντική αλλαγή στις αμερικανορωσικές σχέσεις.

Παρότι o Τραμπ έχει αποφύγει να ασκήσει ευθεία κριτική στον Βλαντιμίρ Πούτιν, σήμερα διερωτήθηκε «τι είδους χώρα θα ήθελε να σχετίζεται με τη μαζική δολοφονία αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών;».