Τζιχαντιστές: Λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων του ISIS μέσω Τουρκίας

Loading...


Εκτός από το λαθρεμπόριο πετρελαίου με την Τουρκία, το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται πως επιδιδόταν και σε λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων και ιστορικών αντικειμένων.

Επιστολή που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο Russia Today, αποκαλύπτει το λαθρεμπόριο μεταξύ των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και των Τούρκων.
Με βάση το περιεχόμενο της επιστολής, οι τζιχαντιστές έκλεψαν πρώτα πολιτιστικούς θησαυρούς από το έδαφος της Συρίας και στη συνέχεια τα πούλησαν στη «μαύρη» αγορά της Τουρκίας.

Η επιστολή αναφέρει χαρακτηριστικά: «Προς τον αδερφό μας, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα σύνορα. Σε παρακαλώ βοήθησε στην ασφαλή διάβαση του αδερφού Χουσεΐν Χαρία Σαρίρα και του Τούρκου έμπορου τέχνης για τις σημαντικές δουλειές που έχουν με το τμήμα αρχαιοτήτων του Υπουργείο Φυσικών».

Σύμφωνα με την επιστολή αυτή, το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί τους χερσαίους δρόμους της Τουρκίας για λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων, πετρελαίου και όπλων, εκμεταλλευόμενο την αδράνεια και το μηδενικό έλεγχο των συνόρων της Τουρκίας.

  

loading...