Χτίζεται η πρώτη εκκλησία στην Κούβα μετά από 56 χρόνια

Loading...


Η Καθολική Εκκλησία στην Κούβα, μια παραδοσιακά ρωμαιοκαθολική χώρα, γνώρισε διωγμό μετά το 1959 όταν ο Φιντέλ Κάστρο ανήλθε στην εξουσία.

Πολλοί ιερείς φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν επειδή συνεργάζονταν με το προηγούμενο δικτατορικό καθεστώς και επειδή διέδιδαν δεισιδαιμονίες και προλήψεις μεταξύ του απλού λαού.

Τον τελευταίο καιρό οι σχέσεις της κυβέρνησης με το Βατικανό έχουν βελτιωθεί αρκετά. Η κυβέρνηση της Κούβας, λοιπόν, έδωσε άδεια να χτιστεί ο πρώτος ρωμαιοκαθολικός ναός στη χώρα μετά από 56 χρόνια, στο χωριό Σαντίνο, στα δυτικά του νησιού, στην επαρχία Πινάρ Ντελ Ρίο.

Ο Χοργκέ Ενρίκε Σέρπα Πέρεζ, ο επίσκοπος του Πινάρ Ντελ Ρίο, επιβεβαίωσε την είδηση της ανέγερσης του ναού. «Υπάρχουν χρήματα για να ξεκινήσουμε, να αγοράσουμε οικοδομικά υλικά, και έχουμε και άδεια, οπότε όλα είναι έτοιμα», είπε ο επίσκοπος. Μέχρι στιγμής έχουν μαζευτεί από έρανο 50.000 δολάρια για την ανέγερση της εκκλησίας, κυρίως από Κουβανούς εξόριστους που ζουν στη Φλόριντα.

Το Σαντίνο είναι μία από εκείνες τις πόλεις που έχτισε η κυβέρνηση του Κάστρο πριν 40 χρόνια, στις οποίες στέλνονταν όσοι κατηγορούνταν για συνεργασία με αντικυβερνητικούς. Για αυτό τον λόγο και δεν είχε ποτέ εκκλησία.

«Θέλαμε να χτίσουμε μια εκκλησία εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν ήταν δυνατό», λέει ο εφημέριος του Λος Μαρτίνας και Σαντίνο, πατέρας Κυρίλ Π. Κάστρο. «Τελικά τα καταφέραμε».

Ο πατήρ Κάστρο επισκέπτεται το Σαντίνο μια φορά την εβδομάδα για να λειτουργήσει μέσα σε ένα γκαράζ, το οποίο έχει νοικιαστεί από την Εκκλησία. Όταν η οικοδόμηση της εκκλησίας ολοκληρωθεί, ο π. Κάστρο θα μετακομίσει στο Σαντίνο.

Η νέα εκκλησία θα χρειαστεί περίπου δύο χρόνια για την ανέγερσή της και θα έχει χωρητικότητα περίπου 200 πιστών.

  

loading...