Ζάχα Χαντίντ: Δείτε τις εξαιρετικές της κατασκευές (ΒΙΝΤΕΟ)

Loading...


: Μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή προσωπικότητα του 20 και του 21ου αιώνα μνημονεύει στην κεντρική της σελίδα η Google, με το doodle της να είναι αφιερωμένο στην Ιρακινή αρχιτέκτονα Ζάχα Χαντίντ.

Η Ζάχα Χαντίντ είναι η μόνη γυναίκα αρχιτέκτονας που θα παραλάβει το τιμητικό βραβείο Πρίτζκερ στην ιστορία της αρχιτεκτονικής, αλλά και μια προσωπικότητα που σημάδεψε την σύγχρονη αυτή τέχνη, όσο κανείς άλλος. Τα εμβληματικά της κτίρια κοσμούν τα πέντε σημεία του πλανήτη, από το Χονγκ Κονγκ, ως το Λονδίνο και από εκεί, ως το Σινσινάτι των ΗΠΑ.
AdTech Ad

Γεννήθηκε στη Βαγδάτη. Έλαβε πτυχίο μαθηματικών από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού πριν κινηθεί στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Αρχιτεκτονικής Ένωσης Λονδίνου. Μετά από την αποφοίτησή της συνεργάστηκε με τους αρχιτέκτονες δασκάλους της, τον Έλληνα Ηλία Ζέγγελη και τον Ολλανδό μαθητή του Ρεμ Κούλχαας στο Γραφείο για τη Μητροπολιτική Αρχιτεκτονική (OMA – Office for Metropolitan Architecture). Εκεί έγινε συνέταιρος το 1977, μεταφέρει το news247.gr.

Το 1980 άνοιξε στο Λονδίνο το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 δίδαξε, επίσης, στην Αρχιτεκτονική Ένωση του Λονδίνου. Το 2002 η Χαντίντ κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό σχεδίου για να σχεδιάσει το νέο γενικό σχέδιο πόλης της Σιγκαπούρης. Το 2004 έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Βραβείο Πρίτσκερ.

Διαβάστε επίσης:   Ζάχα Χαντίντ: Η google αναδεικνύει την γυναίκα που έδωσε καμπύλες ....

Έδωσε μορφή με τα καινοτόμα, καμπυλωτά αριστουργηματικά σχεδιά της σε μια σειρά από εμβληματικά κτήρια σε όλη την υφήλιο από το London Aquatics Center που χτίστηκε για τους Ολυμπιακούς του 2012, το Guangzhou Opera House στο Hong Kong μέχρι το τελευταίο, ανολοκλήρωτο στάδιο του Κατάρ για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του 2022.

Δείτε 10 μοναδικά της έργα στο βίντεο που ακολουθεί:

  

loading...