Αρχική - ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ

25 Μαρτίου: Ο διπλός εορτασμός – Χρόνια Πολλά Ελλάδα

25 ΜΑΡΤΙΟΥ: Η 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού, είχε οριστεί ως ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης από τον αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρο Υψηλάντη «ως ευαγγελιζομένη την πολιτικήν λύτρωσιν του ελληνικού έθνους».

Περισσότερα »

Ελληνική Σημαία: Το σύμβολο της επανάστασης της 25 Μαρτίου 1821

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ-Ποιος όμως ο συμβολισμός της; Γιατί υπάρχουν δυο τύποι της Ελληνικής Σημαίας; Καθ’ όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας δεν έλειψαν τα επαναστατικά κινήματα των υπόδουλων Ελλήνων. Σε όλες αυτές τις εξεγέρσεις υψωνόταν και από μια σημαία, «εν πανίον», αυτοσχέδια επινόηση του κάθε αρχηγού, γεγονός φυσιολογικό εφόσον δεν υπήρχε ενιαία κρατική υπόσταση να επιβάλλει ένα κοινό έμβλημα. Οι περισσότερες σημαίες ...

Περισσότερα »

25 Μαρτίου 1821: Πως ξεκίνησε η Επανάσταση (ΦΩΤΟ)

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821: Ήδη από το 1820 ο δρόμος προς την επανάσταση ήταν στην τελική ευθεία. Για την ιστορία το 1820 είχε οριστεί ως ημέρα έναρξης της επανάστασης από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη η 25η Μαρτίου, επειδή είναι η ημέρα του Ευαγγελισμού.

Περισσότερα »

Μάχη Σαγγάριου: Τι σήμανε για τον ελληνισμό

ΜΑΧΗ ΣΑΓΓΑΡΙΟΥ: Η Μάχη του Σαγγάριου έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 1921 κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας (1919-1922), ως αποκορύφωμα της προέλασης του Ελληνικού Στρατού στην μικρασιατική ενδοχώρα. Η έκβαση της μάχης ήταν αμφίρροπη και συντέλεσε στην ανακοπή της πορείας προς Άγκυρα.

Περισσότερα »

BBC: «Οταν ο Παρθενώνας είχε εκθαμβωτικά χρώματα» (ΦΩΤΟ)

ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ: Ως γλυπτά που καλύπτονταν από μία έκρηξη χρώματος και φανταχτερής διακόσμησης περιγράφει σε άρθρο του το BBC τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Το κείμενο υπογράφει η Ναταλί Χέινς η οποία τονίζει πως «έχουμε φανταστεί τον αρχαίο κόσμο λάθος».

Περισσότερα »

Χριστούγεννα: Ποιήματα και απολυτίκια από Ρωμανό Μελωδό έως τον Κωστή Παλαμά

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ-Μια μικρή (αυθαίρετη και ελλιπής) ανθολόγηση ποιημάτων με αναφορά στα Χριστούγεννα, από τον Ρωμανό τον Μελωδό μέχρι τους ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς Μια μικρή ανθολογία 5 ποιητών του ελληνικού λόγου ανά τους αιώνες με θέμα αναφοράς τα Χριστούγεννα. Ένα απολυτίκιο του Ρωμανού του Μελωδού και ποιήματα του Κωστή Παλαμά, του Τ.Κ. Παπατσώνη, του Τέλλου Άγρα και του Μίλτου Σαχτούρη. ...

Περισσότερα »