Καζαντζάκης ταινία: Στους κινηματογράφους η ταινία του Σμαραγδή

Loading...


Επίσημη πρεμιέρα για την ταινία «Καζαντζάκης» του Γιάννη Σμαραγδή. Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης επανέρχεται με το νέο έργο του για να φωτίσει άγνωστες πτυχές του σπουδαιότερου Έλληνα συγγραφέα και στοχαστή.

Νίκος Καζαντζάκης… οικουμενικός συγγραφέας και στοχαστής… ζυμωμένος με τη γη της Κρήτης. Έλεγε πως η ζωή του ορίζεται από τα ταξίδια του και τα όνειρά του. Με τον κινηματογραφικό φακό του, ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, ταξίδεψε σε τόπους σταθμούς για τις φιλοσοφικές και μεταφυσικές αναζητήσεις του Καζαντζάκη. Από τα βοσκοτόπια της Κρήτης, και την Αίγινα μέχρι το Βερολίνο τη Βιέννη, τη Ρωσία, τη νότια Γαλλία και το όρος Σίνα για να αναδείξει τη συναρπαστική προσωπικότητα του σπουδαίου Κρητικού συγγραφέα.

Η κινηματογραφική μεταφορά της ζωής του Καζαντζάκη, είναι βασισμένη στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο «Αναφορά στον Γκρέκο».

Τον υποδύεται ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και ο Στέφανος Ληναίος σε πιο ώριμη ηλικία και τη σύντροφό του Ελένη, η Μαρίνα Καλογήρου.

Η ταινία είναι μια ελληνογαλλική συμπαραγωγή.

Το ΕΚΚ και η ΕΡΤ, είναι συμπαραγωγοί από την πλευρά της Ελλάδας.

Η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας στην Αθήνα, έγινε στο κινηματοθέατρο Παλλάς, παρουσία πολλών Κρητικών, καλλιτεχνών, πολιτικών και θαυμαστών του κινηματογραφιστή των πορτρέτων σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Βασάλου
ert.gr

  

loading...