Μεγάλη επίθεση Κούρδων στο βόρειο Ιράκ – 200 νεκροί τζιχαντιστές (ΒΙΝΤΕΟ)

Loading...


Το πρωί της Τετάρτης 21 Ιανουαρίου οι δυνάμεις των Κούρδων Πεσμεργκά εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση ενάντια στους τζιχαντιστές για να διώξουν το Ισλαμικό Κράτος από την περιοχή νοτίως του φράγματος της Μοσούλης.

Περίπου 5.000 Πεσμεργκά πήραν μέρος στην επίθεση, μεταξύ των οποίων και 1.000 εθελοντές, υποστηριζόμενοι από τις αεροπορικές επιδρομές του Συνασπισμού που ηγούνται οι ΗΠΑ.

Οι Πεσμεργκά επιτέθηκαν στις θέσεις των τζιχαντιστών σε πολλά σημεία νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά του φράγματος της Μοσούλης.

Οι Πεσμεργκά ανακατέλαβαν 480 τετραγωνικά χιλιόμετρα από το Ισλαμικό Κράτος, δηλαδή μια έκταση 40 χιλιόμετρα πλάτος και 12 χιλιόμετρα βάθος.

Οι Πεσμεργκά πήραν πίσω τα στρατηγικής σημασίας υψώματα Μπαντούς, τα οποία βρίσκονται πάνω από τον κεντρικό άξονα ανεφοδιασμού της Μοσούλης, μεταξύ των πόλεων Τελ Αφάρ και Μοσούλης, αποκλείοντας τη δυνατότητα των τζιχαντιστών που βρίσκονται στη Μοσούλη να ανεφοδιάζονται από τον βορρά, την ανατολή και τη δύση.

Επίσης, οι Πεσμεργκά έδιωξαν το Ισλαμικό Κράτος από τον ποταμό Γουανκί, αναγκάζοντας τους τζιχαντιστές να υποχωρήσουν νότια από τον ποταμό Τίγρη.

Το Ισλαμικό Κράτος υπέστη βαριές απώλειες. Οι Πεσμεργκά έθαψαν περισσότερα από 200 πτώματα τζιχαντιστών, που τα εγκατέλειψαν οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους υποχωρώντας.

Μεταξύ των νεκρών ήταν και πολλοί ξένοι τζιχαντιστές από την ανατολική Ασία και από την Τσετσενία. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν πολεμώντας γύρω από τα εγκαταλελειμμένα χωριά Σάχια, Αμάρ Μπετ, Καράτζ, Γουανάχ, Τελ Ζαχάμπ, Κεχρίτς, Μουσρίφ Μπετ, Χοζαΐμα, Τελ Κχντρ, Τζεμρούντ, Ασκί Μοσούλ και Τελ Ριμ.

Οι Πεσμεργκά τώρα εκκαθαρίζουν τις περιοχές που κατέλαβαν, οι οποίες είναι πυκνά ναρκοθετημένες από το Ισλαμικό Κράτος.

Το βράδυ της Τετάρτης οι αξιωματούχοι των Πεσμεργκά ανακοίνωσαν ότι θα επιτρέψουν στους κατοίκους να γυρίσουν στα σπίτια τους μόνο όταν η περιοχή καταστεί ασφαλής.

Το Ισλαμικό Κράτος για να σταματήσει την προώθηση των Πεσμεργκά έριξε πάνω τους 14 παγιδευμένα αυτοκίνητα – βόμβες. Ωστόσο, τα 11 οχήματα – βόμβες καταστράφηκαν από τους Πεσμεργκά, πριν κάνουν ζημιά και τα 3 από τις αεροπορικές επιδρομές του Συνασπισμού.

Μόνο ένα όχημα εξερράγη κοντά στις δυνάμεις των Πεσμεργκά τραυματίζοντας έναν Κούρδο μαχητή.

Η μάχη συνεχίστηκε και το απόγευμα της Τετάρτης με τους Κούρδους να πιέζουν το Ισλαμικό Κράτος να κλειστεί στη Μοσούλη.

Ο Μπαρζανί σε μήνυμά του προς τον λαό της Μοσούλης είπε:

«Οι Πεσμεργκά δεν στοχεύουν πολίτες», δίνοντας σε όλους να καταλάβουν ότι δεν υπήρξαν απώλειες αμάχων είτε από κουρδικά πυρά, είτε από συμμαχικές αεροπορικές επιδρομές.

Ο Μπαρζανί επίσης κάλεσε τον λαό της Μοσούλης να μην εντάσσεται στο Ισλαμικό Κράτος, να μην το υποστηρίζει, να μην το ακούει. «Πείτε στα παιδιά σας να μην εντάσσονται στο Ισλαμικό Κράτος. Το Ισλαμικό Κράτος είναι μια σατανική δύναμη που δεν κάνει κανένα καλό σε καμία κοινότητα, σε καμία θρησκεία, σε καμία κοινωνία».

  

loading...