Αβραμόπουλος: Η FRONTEX θα αναλάβει την διαχείριση των συνόρων της Ε.Ε

Loading...


Την έδρα της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και στη Βαρσοβία, επισκέφθηκε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δ. , ο οποίος υπήρξε από τους «αρχιτέκτονες της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής», όπως δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ευρωπαϊκού οργανισμού Φ. Λετζέρι . «Η επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις μας, υπογραμμίζει τη στήριξή του στη διεύρυνση του ρόλου μας για τη διαχείριση της και της ασφάλειας των » δήλωσε σχετικά ο κ. Λετζέρι.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η αναβάθμιση της και αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι «δύο από τα σενάρια της Λευκής Βίβλου για το μέλλον της Ευρώπης, προβλέπουν πως η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα αναλάβει πλήρως τη φύλαξη και διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με το προσωπικό του Οργανισμού και επισκέφθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων της Frontex (Situation Center) το οποίο παρέχει εικόνα σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση στα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα.

Διαβάστε επίσης:   Νησιά Αιγαίου: Αύξηση στις ροές μεταναστών

Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, έχει στη διάθεσή της νέες αρμοδιότητες και εργαλεία, όπως οι εκτιμήσεις ευπάθειας (vulnerability assessments), οι ομάδες εφεδρείας άμεσης αντίδρασης (rapid reaction pools), ο μηχανισμός καταγγελιών (complaints mechanism), ενισχυμένο προϋπολογισμό και προσωπικό.

Το 2016, η Frontex είχε συνολικό προϋπολογισμό 19,2 εκατομμύρια ευρώ και απασχολούσε συνολικά 26 άτομα. Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή έχει στη διάθεσή της πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το προσωπικό της ανέρχεται στα 640 άτομα και μέχρι το 2020 θα έχει προϋπολογισμό ύψους 340 εκατομμυρίων ευρώ και περισσότερα από 1.000 άτομα προσωπικό.

«Φέτος γιορτάζουμε 60 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης. Πριν δύο χρόνια γιορτάσαμε 30 χρόνια από τη Συνθήκη της Σένγκεν και 10 χρόνια από την ίδρυση της Frontex. Δεν πρέπει ποτέ να θεωρούμε δεδομένα τα επιτεύγματα αυτά», είπε ο ευρωπαίος Επίτροπος και καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «στο μέλλον, οι προκλήσεις της μετανάστευσης, του εξτρεμισμού, της ριζοσπαστικοποίησης, καθώς και της απειλής της τρομοκρατίας θα γίνονται όλο και πιο παγκοσμιοποιημένες και διασυνοριακές. Η απάντησή μας δεν σταματά στα εθνικά σύνορα».

  

loading...