Διακοπή ρεύματος τώρα: Οι φόβοι λόγω καύσωνα

Loading...


: Ο ΑΔΜΗΕ εκφράζει τη βεβαιότητα πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα παρόλο που η θερμοκρασία θα φτάσει στους 43 βαθμούς Κελσίου.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε με κατάλληλα σχέδια άμυνας ως είθισται σε περιόδους κατά τις οποίες αναμένεται εμφάνιση υψηλών φορτίων λόγω ακραίων μετεωρολογικών συνθηκών, όπως ο καύσωνας της εβδομάδας αυτής» επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Ενέργειας, Μανούσος Μανουσάκης.

Το σύστημα εφοδιασμού είναι ασφαλές, δίνοντας έμφαση στη διαθεσιμότητα των μονάδων φυσικού αερίου, καθώς όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση «λαμβάνοντας υπ’ όψιν την διαθεσιμότητα των μονάδων παραγωγής, καυσίμων (ιδίως ΦΑ), των διασυνδέσεων και την κατάσταση του Συστήματος Μεταφοράς, ο ΑΔΜΗΕ θεωρεί ότι το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας θα ανταπεξέλθει πλήρως στις ανάγκες της περιόδου αυτής τροφοδοτώντας αδιάλειπτα και αξιόπιστα τα φορτία».

Καταλήγει δε ότι αντίστοιχες διαδικασίες και αναλύσεις με στόχο την ασφαλή και αξιόπιστη κάλυψη των φορτίων για ολόκληρη την καλοκαιρινή περίοδο (όπου συνήθως εμφανίζονται αυξημένα φορτία) εκπονούνται από τον ΑΔΜΗΕ σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΥΠΕΝ, ΡΑΕ, ΔΕΣΦΑ και ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ).

Διαβάστε επίσης:   Διακοπές ρεύματος- ΔΕΗ: Δείτε αναλυτικά

Περίοδο αιχμής αποτελούν οι νυχτερινές ώρες νυχτερινές ώρες, παρά το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες το μεσημέρι. Αιτία είναι η συμμετοχή των φωτοβολταϊκών, τα οποία εμφανίζουν το μέγιστο της παραγωγής τους ακριβώς τις μεσημβρινές ώρες, περιορίζοντας αντίστοιχα το φορτίο που καλούνται να καλύψουν οι λοιπές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (λιγνίτες, φυσικό αέριο, κλπ).

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών στο διασυνδεδεμένο σύστημα (εκτός νησιών που λειτουργούν αυτόνομα) κυμαίνεται στα 2.500 μεγαβάτ. Κρίσιμος επίσης για την κάλυψη των αναγκών κατά τις νυχτερινές ώρες, είναι ο ρόλος των υδροηλεκτρικών, ωστόσο τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες είναι απαραίτητα και για άλλες χρήσεις (άρδευση, ύδρευση) πέραν της ηλεκτροπαραγωγής.

Η διακοπή λειτουργίας των μονάδων του Αμύνταιου, λόγω της κατολίσθησης στο λιγνιτωρυχείο, παράγοντες της αγοράς ρεύματος ανέφεραν, ότι το ατύχημα δεν επηρεάζει το σύστημα, καθώς οι συγκεκριμένες μονάδες έχουν πλαφόν λειτουργίας για περιβαλλοντικούς λόγους και μπαίνουν στο σύστημα μόνο τους χειμερινούς μήνες για κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης, σημειώνει το ependitislive.gr.

  

loading...