ΕΦΚΑ ειδοποιητήρια: Θα αναρτηθούν ξανά στο efka.gov.gr οι εισφορές Φεβρουαρίου

Loading...


Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα δόθηκαν μέσα από τη εκπομπή «Μια ώρα επί της ουσίας» που μεταδόθηκε στο taxheaven.gr.

Η συζήτηση που αφορούσε σε θέματα του νέου ασφαλιστικού και του (efka.gov.gr) διεξήχθη με τη Γενική Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης κα Στέλλα Βρακά και τη συμμετοχή του δικηγόρου και ειδικού σε ασφαλιστικά θέματα κου Δημήτριου Μπούρλου.

Η κα Βρακά ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

• Θα επανακοινοποιηθούν τα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών μηνός Φεβρουαρίου 2017, διορθωμένα από τις αστοχίες που προέκυψαν κατά την πρώτη εφαρμογή του συστήματος, αλλά λαμβάνοντας υπόψη και τις διορθώσεις που έχουν προκύψει έπειτα από αιτήσεις των . Θα υπάρξει ενημερωτικό δελτίο τύπου καθώς και αποστολή των νέων ειδοποιητηρίων και σε έντυπη μορφή.

Διαβάστε επίσης:   ΕΦΚΑ: Παράταση στις εισφορές ζητούν οι δικηγόροι

• Μερικές από τις αστοχίες που εντοπίστηκαν και που θα διορθωθούν με την επανακοινοποίηση όλων των ειδοποιητηρίων αφορούν τουλάχιστον στις περιπτώσεις: α) συμμετοχών ασφαλισμένων σε ομόρρυθμες εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, καθώς εκ παραδρομής δεν δόθηκαν τα στοιχεία από την Α.Α.Δ.Ε., β) σε περιπτώσεις που στο Κ.Φ.Α. δεν έχει υπολογιστεί δηλωθείσα ζημιά προηγούμενης χρήσης αλλά και γ) στους συμμετέχοντες σε Ε.Π.Ε. που δεν υπήρχε εισοδήματα από το αρχείο βεβαιώσεων, καθώς αυτό, θα αντληθεί από τους κωδικούς 291-292 (μερίσματα) της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.

• Θα πρέπει όσοι εντοπίζουν προβλήματα υπολογισμού, κ.λπ. στα να προσέρχονται στα οικεία υποκαταστήματα του Ε.Φ.Κ.Α. για την επίλυσή τους καθώς θα υπάρχει εκτός των άλλων σύντομα και διαδικασία ενστάσεων – προσφυγών.

Διαβάστε επίσης:   ΕΦΚΑ μπλοκάκια: Νέα ειδοποιητήρια με χαράτσι 38%!

• Στόχος του Υπουργείου είναι να αναρτηθούν τα για τις εισφορές του επικουρικού και του εφάπαξ με τις εισφορές του μηνός Μαρτίου (θα αφορά και τους τρεις πρώτους μήνες του 2017) και θα δοθεί η δυνατότητα διευκόλυνσης της πληρωμής σε μηνιαίες δόσεις.

• Για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι απαραίτητο στοιχείο είναι η διάρκεια στη σχέση εργασίας (διαρκής σχέση) με τον αντισυμβαλλόμενο.

• Το πολύ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα κοινοποιηθεί και η απόφαση για τους έμμισθους δικηγόρους (σ.σ. ήδη κοινοποιήθηκε για τους μισθωτούς υγειονομικούς και του ΕΤΑΠ ΜΜΕ).

• Δεν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να δοθεί καθολική παράταση της και υποβολής των Α.Π.Δ. (για όλες τις περιπτώσεις ασφαλισμένων), αλλά θα εξεταστεί και θα ληφθεί απόφαση για συγκεκριμένες περιπτώσεις (π.χ. έμμισθους υγειονομικούς).

Διαβάστε επίσης:   ΕΦΚΑ: Ευνοϊκή ρύθμιση για την πληρωμή εισφορών

• Θα μπορούν και πάνω από δύο αντισυμβαλλόμενοι «εργοδότες» να συμφωνήσουν στην ένταξη των «» στην παρ. 9 του άρθρου 39 (μπλοκάκια) χωρίς στην περίπτωση αυτή να τίθεται ζήτημα αχρεωστήτως καταβληθεισών .

• Εξετάζεται εξ αρχής η ένταξη στην ασφάλιση των εισοδημάτων που προκύπτουν από τίτλους κτήσης. Για το σκοπό αυτό έχει συσταθεί ειδική επιτροπή που εργάζεται προκειμένου να τεθούν τα όρια, αλλά να καθοριστούν και όλες οι σχετικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4387/2016.

  

loading...