Ξεκάθαρη θέση εναντίον παίρνουν στα ασφαλιστικά ταμεία (-ΙΚΑ, ).

Με νεότερη ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως «Είναι πράγματι τραγικό η Διοίκηση ενός από τους μεγαλύτερους Δημόσιους Οργανισμούς σ’ έναν ιδιαίτερα κρίσιμο και ευαίσθητο κοινωνικά τομέα, να εμφανίζεται τόσο αιφνιδιασμένη, ανέτοιμη και αμήχανη, φυγομαχώντας και στρουθοκαμηλίζοντας όχι τόσο απέναντι στις δικές μας καταγγελίες όσο κυρίως στα καθήκοντα και στις υποχρεώσεις που ανέλαβε και αφορούν άμεσα ή έμμεσα το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού της χώρας».

και η επισημαίνουν πως «οι ανακοινώσεις μας και τα δελτία τύπου είναι στη διάθεση οποιουδήποτε επιθυμεί να τα αντιπαραβάλλει με τα λιβελογραφήματα και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Διαβάστε επίσης:   ΕΦΚΑ: Αιτήσεις και δικαιολογητικά για συντάξεις στο efka.gov.gr

Αφήνοντας τώρα την επικοινωνιακή «αθλιότητα» ας περάσουμε στην «αθλιότητα» της πολιτικής την οποία υλοποιούν και στην «πολιτικά ύποπτη δημιουργία του » την οποία αρνούνται. Όσο όμως κι αν προσπαθούν να την ξορκίσουν έχει ήδη συνδεθεί με την άγρια περικοπή των συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, ο προσδιορισμός της οποίας αποτελεί μια από τις άμεσες και επείγουσες προτεραιότητες που οδήγησαν . Μόνον για το χρόνο και τον τρόπο της περικοπής δεν έχει ακόμη υποτίθεται συμφωνήσει η Κυβέρνηση με τους δανειστές, εκτός κι αν επιλέξει την οδό της ηρωικής εξόδου αφού όμως έχει κάνει όλη τη «βρώμικη δουλειά» προκειμένου να συνεχίσουν οι επόμενοι.

«Ανθολογώντας» επίσης ένα μικρό -προς το παρόν- μέρος από το κείμενο « (Σεπτέμβρης 2014) επιβεβαιώνεται από τους ίδιους η «ύποπτη» πολιτική που με βασικό μοχλό τον ΕΦΚΑ σήμερα εφαρμόζουν:

Οι Θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Κοινωνική Ασφάλιση

«Οι μνημονιακοί νόμοι που σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν συνιστούν πολύ σημαντική πολιτική αλλαγή στη διαρκή προσπάθεια διάλυσης του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα. Παρότι αποτελούν συνέχεια και 2 επιτάχυνση της απορρυθμιστικής προσπάθειας τουλάχιστον δύο δεκαετιών, οι μνημονιακοί νόμοι είναι εξαιρετικά πιο βίαιοι στις περικοπές δικαιωμάτων και παροχών αλλάζοντας :

– το ρόλο του Κράτους ως εγγυητή της βιωσιμότητας και κοινωνικής αποτελεσματικότητας του ΣΚΑ

– τη δομή και τη λειτουργία της σύνταξης (κύριας και επικουρικής) που εξατομικεύονται και ιδιωτικοποιούνται

– την οργάνωση και την αυτονομία των ασφαλιστικών ταμείων».

«Τα βασικά αποτελέσματα του νέου μοντέλου κοινωνικής προστασίας (μοντέλο 3 πυλώνων) είναι :

1. Κατάργηση της δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης μέσω του περιορισμού εγγύησης του κράτους στη βασική (βλέπε εθνική) σύνταξη, την κατάργηση της τριμερούς χρηματοδότησης και την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

2. Δραστικός περιορισμός του κοινωνικού χαρακτήρα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης σε μία βασική σύνταξη φτώχειας και ατομική αποταμίευση.

3. Μετατροπή ενός συστήματος βασισμένου στην αλληλεγγύη των γενεών σε ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο σύγκρουσης των γενεών και ενοχοποίησης των ηλικιωμένων.

4. Εισαγωγή της »βασικής» σύνταξης των 360 ευρώ (η συζήτηση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα τείνει προς το ίδιο όριο) που δεν αποτελεί ύστατο δίχτυ ασφαλείας αλλά στρατηγικό στόχο ενός μοντέλου κοινωνικής προστασίας που θα ασχολείται μόνο με την ακραία φτώχεια και όσο θα ασχολείται με αυτήν, θα την διευρύνει. Τα σχέδια της ασφαλιστικής βιομηχανίας ταιριάζουν εξαιρετικά με το στόχο αυτό.

5. Υπολογισμό συντάξιμου μισθού σε όλο τον εργασιακό βίο που καθιστά τη σύνταξη από αναπλήρωση μισθού «εξόδου» σε συσσώρευση αποταμιεύσεων από την εργασία.

6. Μακροπρόθεσμος δημοσιονομικός περιορισμός των συνταξιοδοτικών δαπανών, ώστε να αυξηθούν μόνο κατά 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, ενώ οι συνταξιούχοι θα έχουν αυξηθεί 70%»

(Αναφέρεται βέβαια στην παρ. 2 – αρ. 11 του ν. 3863/10 που διατηρήθηκε και περιλαμβάνεται στην παρ. 4 – αρ. 14 του ν. 4387/16!) »

Πατήστε εδώ για να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ