Στις 21 Σεπτεμβρίου η δίκη για τον 22χρονο Αμερικανό τουρίστα που δολοφονήθηκε στον Λαγανά.
Οι γονείς του Αμερικανού τουρίστα που δολοφονήθηκε στον Λαγανά θα έρθουν από το Τέξας για τη δίκη. Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από το άγριο έγκλημα.

Στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Πάτρας οι γονείς του Μπακαρί Χέντερσον που βρήκε φρικτό θάνατο ακριβώς πριν από έναν χρόνο στη Ζάκυνθο, θα έρθουν για πρώτη φορά πρόσωπο με πρόσωπο με τους δολοφόνους του παιδιού τους.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida.gr η έναρξη της δίκης ορίστηκε για τις 21 Σεπτεμβρίου και οι τραγικοί γονείς ετοιμάζονται ήδη για το ταξίδι τους στην Ελλάδα.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα έρθουν στη χώρα μας, καθώς τα οικονομικά τους δεν τους επέτρεψαν να παραλάβουν οι ίδιοι τη σωρό του γιου τους.

Στο ταξίδι θα τους συνοδεύσουν Αμερικανοί δικηγόροι από γραφείο του Μανχάταν που υπερασπίζονται αφιλοκερδώς την οικογένεια καθώς έχουν ακτιβιστική δράση κατά των φυλετικών διακρίσεων.

Από την Ελλάδα την υπεράσπισή τους έχει αναλάβει ο Ανδρέας Πάτσης ο οποίος, όπως επισημαίνει στο iefimerida, έχει δεσμευτεί απέναντι στη μητέρα του άτυχου Τεξανού ότι θα εξαντλήσει τα νομικά μέσα για να δικαιωθεί η μνήμη του.

Οι γονείς του 22χρονου φοιτητή δηλώνουν βέβαιοι ότι ο Μπακαρί δολοφονήθηκε «επειδή ήταν μαύρος» και απευθύνουν έκκληση στις Ελληνικές δικαστικές αρχές «να αποδοθεί δικαιοσύνη» για το άδικο τέλος του.

Εννεα άτομα στο εδώλιο

Με βούλευμα του Συμβουλίου Πληλεμμελειοδικών Ζακύνθου παραπέμπονται να δικαστούν εννέα άτομα για αδικήματα που επισύρουν ποινές έως και ισόβιας κάθειρξης.

Στις 55 σελίδες του βουλεύματος περιγράφεται ο μαρτυρικός θάνατος του φοιτητή στα χέρια των δολοφόνων του ενώ γίνεται αναφορά και σε έναν ακόμα δράστη που εμπλέκεται στην υπόθεση αλλά δεν εντοπίστηκε ποτέ και αναφέρεται ως «άγνωστος κατά την κύρια ανάκριση».

Συγκεκριμένα έξι από τους εννέα ζητείται με το βούλευμα να δικαστούν για το αδίκημα «της ανθρωποκτονίας από πρόθεση από δράστη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία» , ένας για το αδίκημα «της άμεσης συνέργειας στην ως άνω πράξη κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας για ανθρωποκτονία με πρόθεση από δράστη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση» και δύο για το αδίκημα « της απόπειρας ανθρωποκτονίας από δράστη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία κατ΄επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας για ανθρωποκτονία με πρόθεση …».

Οι δυο τελευταίοι αντέδρασαν με έφεση κατά του βουλεύματος υποστηρίζοντας ότι πρέπει να κατηγορηθούν μόνο για σωματική βλάβη , ενώ παράλληλα ζήτησαν την ακύρωση του γιατί δεν είχε μεταφραστεί στα Σερβικά.

Ωστόσο και τα δύο αιτήματά τους απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο Εφετών Πατρών .Πρόκειται για δυο 23χρονους Σέρβους οι οποίοι περιγράφονται ως ο τρίτος και ο τέταρτος κατηγορούμενος και είχαν αφεθεί ελεύθεροι μετά την απολογία τους.

Σύμφωνα με τους δικαστές κλωσούσαν τον ετοιμοθάνατο φοιτητή με ανθρωποκτόνο σκοπό , ο οποίος δεν ολοκληρώθηκε όχι από δική τους επιλογή αλλά γιατί οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι πρόλαβαν και τον σκότωσαν.

Συγκεκριμένα για τους δυο κατηγορούμενους που άσκησαν έφεση αναφέρεται στο βούλευμα:

«Ο τρίτος κατηγορούμενος P.S. και ο τέταρτος κατηγορούμενος J.N. ενεργώντας από κοινού, κατόπιν συναπόφασης , έχοντας αποφασίσει να εκτελέσουν το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση από δράστη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κατά συναυτουργία, ήτοι ευρισκόμενοι στην ως άνω ψυχική κατάσταση με πρόθεση να σκοτώσουν άλλον, επιχείρησαν πράξη που περιέχει τουλάχιστον αρχή εκτέλεσης του κακουργήματος τούτου, πλην όμως η πράξη τους αυτή δεν ολοκληρώθηκε, όχι από δική τους θέληση αλλά εξ αιτίας εξωτερικών εμποδίων , ανεξάρτητων της θέλησής τους.

Ειδικότερα , στον πιο πάνω τόπο και χρόνο και περί ώρα 03.16 μετά από προηγηθέντα διαπληκτισμό του παθόντα Hederson Bakari και του ένατου κατηγορούμενου R.D. στο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος με το διακριτικό τίτλο «barcode» ευρισκόμενοι σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας συναποφάσισαν μεταξύ τους και με τον πρώτο κατηγορούμενο Ο.Α., τον πέμπτο κατηγορούμενο S.M., τον έκτο κατηγορούμενο Ρ.Ν. , τον έβδομο κατηγορούμενο Ι.Μ., τον όγδοο κατηγορούμενο S.S. και τον ένατο κατηγορούμενο R.D. , καθώς και με άλλο αγνώστων στην ανάκριση στοιχείων πρόσωπο και ακολούθως με συγκλίνουσες επί μέρους πράξεις ταυτόχρονες και διαδοχικές, επιτέθηκαν με σφοδρότητα εναντίον του ως άνω παθόντα με ανθρωποκτόνο σκοπό και δη ο τρίτος κατηγορούμενος κλότσησε έξι φορές στον κορμό και ο τέταρτος κατηγορούμενος κλότσησε δυο φορές στον κορμό τον ως άνω παθόντα στην πράξη τους δε αυτή προέβησαν με σκοπό να προκαλέσουν τρώση ζωτικού οργάνου του παθόντος και με τον τρόπο αυτό να επιφέρουν τον θάνατό του αποτέλεσμα στο οποίο απέβλεπαν.

Παράλληλα οι λοιποί ως άνω συγκατηγορούμενοί τους επιτίθεντο με σφοδρότητα εναντίον του ως άνω παθόντα με τον ίδιο κοινό ανθρωποκτόνο σκοπό όπως ανωτέρω αναλυτικά περιγράφεται, πλην όμως η πράξη τους αυτή δεν ολοκληρώθηκε όχι από δική τους θέληση αλλά από εμπόδια εξωτερικά ανεξάρτητα της θέλησής τους καθ’ όσον οι λοιποί συγκατηγορούμενοι τους προκάλεσαν στον παθόντα βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και δη εκτεταμένη βλάβη του εγκεφάλου (θλάσεις και αιμορραγία) από τις οποίες επήλθε ο θάνατός του.

Κατά την προανάκριση οι δυο νεαροί είχαν αρνηθεί κατηγορηματικά ότι ήθελαν να σκοτώσουν τον συνομήλικό τους Αμερικανό τουρίστα και είχαν υποστηρίξει ότι τον κλότσησαν ο ένας στα πόδια και ο άλλος ότι δεν θυμάται αν τον πέτυχε.

Τον σκότωσαν σε 11»

Ο καβγάς της παρέας του Μπακαρί με την ομάδα των Σέρβων που διασκέδαζαν στο ίδιο μπαρ και τον Έλληνα μπάρμαν, τη μοιραία νύχτα της 7ης Ιουλίου 2017 είχε ξεκινήσει με αφορμή φωτογραφία selfie που έβγαλε μια σερβιτόρα Σερβικής καταγωγής με το θύμα.

Εντεκα δευτερόλεπτα ήταν αρκετά σύμφωνα με το βούλευμα για τον θάνατο του νεαρού Αμερικανού τον οποίοι οι δράστες καταδίωξαν και χτύπησαν μανιωδώς όχι μόνο με τα χέρια και τα πόδια τους αλλά ακόμα και με τη χρήση σιδηρογροθιάς. Το έγκλημα είχε καταγραφεί από κάμερες κλειστού κυκλώματος και οι εικόνες είχαν κάνει το γύρω του κόσμου με εκτενή ρεπορτάζ στα διεθνή δίκτυα για τον τουρισμό της ασυδοσίας στον Λαγανά.

Η νέα τουριστικής σεζόν βρίσκει τις τοπικές αρχές σε επιφυλακή ώστε να προληφθούν ακραία φαινόμενα. Ήδη ο Δήμος σε επαφή με τη Βρετανική πρεσβεία και τα τουριστικά γραφεία που εξυπηρετούν αυτού του είδους τον τουρισμό ώστε να μη λένε στα παιδιά ότι στη Ζάκυνθο όλα επιτρέπονται. Παράλληλα γίνονται συνεχείς έρευνες ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο τον νοθευμένων ποτών στα μπαρ του Λαγανά.

Παπαδημούλης: Το ΝΑΤΟ οφείλει να κάνει περισσότερα για τους 2 Ελληνες στρατιωτικούς
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης κάλεσε το ΝΑΤΟ να εγκαταλείψει τη «στάση» του Πόντιου Πιλάτου, στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου τόνισε ότι το ΝΑΤΟ οφείλει να κάνει περισσότερα σε αυτή την υπόθεση, «συμβάλλοντας ενεργά και αποτελεσματικά στην απελευθέρωσή τους, βάσει και του άρθρου 1 της Συμμαχίας, όπου προβλέπεται ότι τα κράτη-μέλη οφείλουν να λύνουν διμερείς διαφορές με ειρηνικό τρόπο και όχι εις βάρος της δικαιοσύνης, της διεθνούς ειρήνης και της ασφάλειας».

Υπενθυμίζεται ότι στις 11-12 Ιουλίου θα γίνει στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Παπαδημούλης, μιλώντας στην εφημερίδα «Real News» υποστήριξε ότι η τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση, «σύμφωνα με την οποία οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα λαμβάνουν επίδομα αλλοδαπής, αναμένεται να ενισχύσει την πίεση προς την τουρκική πλευρά και να άρει τις δήθεν δικαιολογίες της τουρκικής Δικαιοσύνης για την παράνομη κράτησή τους».

Τέλος, αναφερόμενος στη συμπεριφορά της γειτονικής χώρας, τόνισε ότι και μετά την επανεκλογή Ερντογάν, η Αγκυρα συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα τόσο εντός του ΝΑΤΟ, όσο και σε διμερές επίπεδο.


Κίνδυνος προστίμων για τα ασανσέρ στις πολυκατοικίες-Παρέμβαση ΠΟΜΙΔΑ για τις επιθεωρήσεις
Το θέμα των ανελκυστήρων και τα «τσουχτερά» πρόστιμα σε διαχειριστές και συντηρητές ανελκυστήρων για τη μη διενέργεια επιθεωρήσεων θέτει η ΠΟΜΙΔΑ προτείνοντας παράλληλα να επιδοτηθεί μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ ο εκσυγχρονισμός τους.

Οπως επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ, οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να αποφύγουν το κόστος της επιθεώρησης και περιορίζονται μόνο στη δαπάνη της συντήρησης, ωστόσο η νομοθεσία απαγορεύει την οποιαδήποτε παρέμβαση στους ανελκυστήρες αν δεν έχει προηγηθεί η επιθεώρηση.

Όμως, πέρα από το σημαντικό θέμα της ασφάλειας, τα πρόστιμα είναι που προβλέπονται είναι 6.000 ευρώ στο συντηρητή και 1.500 ευρώ στο διαχειριστή. Ο εντοπισμός είναι εύκολος καθώς από τα αρχεία που τηρούνται διαπιστώνεται αμέσως αν έχει γίνει και πότε επιθεώρηση του ανελκυστήρα σε οποιαδήποτε πολυκατοικία.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία από 1.1.2009 είχε τεθεί σε ισχύ Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στην εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση και ασφάλεια των ανελκυστήρων, νέων και υφιστάμενων. Η ΚΥΑ ρύθμιζε, κυρίως, τους κανόνες σχετικά με τις συντηρήσεις των ανελκυστήρων, την έκδοση πιστοποιητικού περιοδικού ελέγχου και τις καταχωρήσεις τους στα μητρώα των Περιφερειακών Ενοτήτων.

H KYA προέβλεπε ότι για τους παλαιούς, προ του 1999 ανελκυστήρες, ο έλεγχος ασφαλείας θα γίνεται βάσει των προδιαγραφών του χρόνου κατασκευής τους και όχι υποχρεωτικά βάσει του προτύπου των νέων ανελκυστήρων. Κατά συνέπεια δεν απαιτείται υποχρεωτική εγκατάσταση εσωτερικών θυρών ή κουρτίνας φωτοκύτταρων κλπ. σε παλαιούς ανελκυστήρες, η οποία δημιουργούσε και το τεράστιο κόστος εκσυγχρονισμού τους, ή και την αναγκαστική αντικατάσταση ολόκληρου του ανελκυστήρα.

Πότε πρέπει να γίνεται συντήρηση και πότε επιθεώρηση των ανελκυστήρων

Σύμφωνα με ότι προέβλεπε η ΚΥΑ τα διαστήματα υποχρεωτικής συντήρησης των ανελκυστήρων έχουν ως εξής:

Για μονοκατοικίες, κάθε δύο μήνες = 6 φορές ετησίως
Για πολυκατοικίες και ξενοδοχεία μέχρι 200 κλίνες, κάθε 45 ημέρες = 8 φορές ετησίως
Για ανελκυστήρες σε δημόσια κτίρια, για ξενοδοχεία με περισσότερες από 200 κλίνες, για νοσοκομεία και για μεγάλα κτίρια, 2 φορές το μήνα = 24 φορές ετησίως

Τα διαστήματα διενέργειας περιοδικών ελέγχων ανελκυστήρων είναι:

Mέχρι 6 στάσεις σε κτίρια με χρήση κατοικίας, κάθε 6 χρόνια.
Mε περισσότερες από 6 στάσεις σε κτίρια με χρήση κατοικίας, κάθε 5 χρόνια
Mέχρι 6 στάσεις σε κτίρια για επαγγελματική χρήση, κάθε 4 χρόνια.
Mε περισσότερες στάσεις, σε επαγγ. κτίρια & ξενοδοχεία έως 200 κλινών κάθε 3 χρόνια
Δημοσίων χώρων και κτιρίων, ξενοδοχείων με περισσότερες από 200 κλίνες κάθε χρόνο.

Η παρέμβαση της ΠΟΜΙΔΑ

Στην κατεύθυνση αυτή η ΠΟΜΙΔΑ ανέλαβε πρωτοβουλία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα και προτείνει να εκδοθεί νέα ΚΥΑ για τις επιθεωρήσεις και ένταξη του εκσυγχρονισμού των ανελκυστήρων στα προγράμματα ΕΣΠΑ. Με επιστολή προς τον υπουργό Αναπληρωτή Οικονομίας & Ανάπτυξης, Αλέξανδρο Χαρίτση και τον γενικό γραμματέα Βιομηχανίας, Στρατή Ζαφείρη, η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει:

Όπως είναι γνωστό, η εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση και ασφάλεια των ανελκυστήρων, νέων και υφιστάμενων, διεπόταν από την ΚΥΑ 28425/2008 του ΥΠΑΝ η οποία μεταξύ άλλων καθόρισε τον αριθμό των ετήσιων συντηρήσεων και τις νέες προθεσμίες διενέργειας αρχικού ελέγχου κατά κατηγορία ανελκυστήρων, με καταληκτική ημερομηνία την 31.12.2012.

Τζανακόπουλος: Εντός του 2018 οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αυξήσεις μισθών
Εντός του 2018 θα αναληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για τις αυξήσεις των κατώτατων μισθών σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Η προετοιμασία για την επόμενη μέρα, έχει ήδη ξεκινήσει. Στόχος της κυβέρνησης είναι αμέσως μετά την 21η Αυγούστου, την ημερομηνία της τυπικής λήξης του προγράμματος, να έχουν διευθετηθεί οι τελευταίες λεπτομέρειες για μια σειρά από παρεμβάσεις υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας», τονίζει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη στην ενημερωτική ιστοσελίδα Dikaiologitika News.

Για την κυβέρνηση το ουσιαστικό ζήτημα είναι το τέλος των μνημονίων να μεταφραστεί με τρόπο έμπρακτο στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, επισημαίνει ο κ. Τζανακόπουλος και σε ερώτηση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σημειώνει πως έχει δρομολογηθεί η επαναφορά τους, ενώ μέσα στο 2018 θα αναληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για τις αυξήσεις μισθών.

«Όσον αφορά στην επεκτασιμότητα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, δηλαδή τις βασικές αρχές του συλλογικού εργατικού δικαίου, η επαναφορά τους ήδη έχει δρομολογηθεί καθώς έχει ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο, για την άμεση ισχύ τους από την 21η Αυγούστου. Όσον αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού, η επεξεργασία των βημάτων που θα οδηγήσουν εκεί, προχωρά τάχιστα και εντός του 2018 θα παρθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνεχίζει:

«Η ανεργία έφτασε στο 28%, σε μια περίοδο που η αθροιστική απώλεια ΑΕΠ -από το 2010 ως το 2014- άγγιξε το 25%. Επομένως, η μείωση της κατά 7 μονάδες, από το 2015 σε συνθήκες κατά κύριο λόγο σταθεροποίησης του ΑΕΠ, είναι ένα σημαντικό επίτευγμα.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μέσα στην τριετία της διακυβέρνησης μας έχουν δημιουργηθεί 350.000 περισσότερες θέσεις και μάλιστα με βελτίωση του λόγου θέσεων μερικής και πλήρους απασχόλησης υπέρ των δεύτερων. Καταλαβαίνει λοιπόν κάποιος, ότι εφόσον η οικονομία τρέξει με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης όπως προβλέπεται αυτό θα έχει συνέπεια την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των θέσεων εργασίας.

Με τη χώρα, να κλείνει το πρώτο τρίμηνο του 2018 με ρυθμούς ανάπτυξης 2,3% είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει όλο αυτό το διάστημα ότι τα παραπάνω αποτελούν πρώτιστη προτεραιότητα της καθώς η επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής για τη δίκαιη ανάπτυξη».

Σε ερώτηση για την κριτική περί «τέταρτου μνημονίου» που ασκεί η Νέα Δημοκρατία απαντά πως σε όλη την Ευρώπη, το τέλος των προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα γίνεται δεκτό με θετικά σχόλια και ανακούφιση και συμπληρώνει:

«Το μόνο που έχω να πω είναι ότι η ΝΔ, από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της ο κ. Μητσοτάκης, δεν ασκεί καθήκοντα αξιωματικής αντιπολίτευσης. Φέρεται σαν μία ομάδα ανθρώπων με μοναδική επιδίωξη το διαρκές σαμποτάζ της χώρας και των προοπτικών της.

Δεν αντέχει την πραγματικότητα, οπότε προσπαθεί δια της ισχυρής πρόσδεσης που έχει με τους μηχανισμούς προπαγάνδας μιας σειράς από ΜΜΕ, να διαμορφώσει -με τρόπο άγαρμπο και πολλές φορές υστερικό- μια εικόνα κατάρρευσης της χώρας, της οικονομίας, των θεσμών.

Δεν υπάρχει έδαφος για αντιπαράθεση με αυτού του είδους τη στρατηγική. Όμως, επειδή ο κριτής μας δεν είναι οι οικονομικές ελίτ και οι ολιγάρχες, αλλά ο ελληνικός λαός, όταν έρθει η ώρα της κάλπης, αυτός θα αποφασίσει με βάση την πραγματικότητα που θα έχει διαμορφωθεί. Και θα συγκρίνει.

Την Ελλάδα των μνημονίων, της λιτότητας και του κράτους εκτάκτου ανάγκης, της περιόδου 2010-2014. Και την Ελλάδα που τελείωσε με τα μνημόνια, αποκαθιστά τις πληγές της κρίσης, αναβαθμίζει το κοινωνικό κράτος και τις δομές του και γίνεται μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία».

Ως προς το διακύβευμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών, ο κ. Τζανακόπουλος υπογραμμίζει πως θα είναι ανάμεσα στην Ελλάδα της περιόδου 2010-2014 και την Ελλάδα της νέας εποχής. «Ο ελληνικός λαός θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα στην επιστροφή σε ένα παρελθόν οικονομικής καχεξίας, ακραίας λιτότητας και πολιτικού αμοραλισμού και σε ένα άλμα προς το μέλλον. Θα έχει να επιλέξει μάλιστα ανάμεσα σε αυτούς που έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια και σε αυτούς που με σκληρή μάχη έκαναν τα πάντα ώστε να τη βγάλουν από τα μνημόνια οριστικά και αμετάκλητα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών εκφράζει την εκτίμηση ότι θα εγκριθεί από τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία της ελληνικής Βουλής.

Τονίζει, επίσης, πως «η διασφάλιση της κυβερνητικής συνοχής δεν τίθεται εν αμφιβόλω», θυμίζει τη δήλωση του κ. Καμμένου ότι σκοπεύει να πορευτεί με τον κ. Τσίπρα μέχρι το τέλος της τετραετίας και σημειώνει:

«Τα δύο κόμματα θα συνεχίσουν να συζητούν, όπως κάνουν πάντοτε, τους όρους και τις προϋποθέσεις της κοινής κυβερνητικής τους πορείας, και είμαι βέβαιος ότι όπως πάντα θα βρεθεί το σημείο ισορροπίας. Όσο και αν κάποιοι θέλουν να ωθήσουν το πολιτικό σύστημα σε βεβιασμένες και ασύντακτες πολιτικές επιλογές δεν πρόκειται να το καταφέρουν».

Μπακογιάννη: Γιατί θα παραστώ στην ορκωμοσία Ερντογάν
Απάντηση στις επικρίσεις για το γεγονός ότι θα παραστεί στην ορκωμοσία του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έδωσε μέσω twitter η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

Η κ. Μπακογιάννη έγραψε: «Θα παραστώ στην ορκωμοσία του Ερντογάν μετά από πρόσκλησή του. Βαθύτατα πιστεύω ότι ιδιαίτερα τις δύσκολες ώρες, όταν δύο Έλληνες αξιωματικοί μας βρίσκονται άδικα στις τουρκικές φυλακές, η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας με την τουρκική ηγεσία είναι πράξη σοβαρότητας και ευθύνης».

ΡΑΕ: Θετικό δείγμα το αποτέλεσμα των δημοπρασιών για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ
Ως πρώτο θετικό δείγμα περιγράφουν πηγές της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας το αποτέλεσμα των δημοπρασιών για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Οι ίδιες πηγές εστιάζουν σε δύο στοιχεία: Πρώτον, στη διαμόρφωση χαμηλών τιμών απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας έως και 22, 7% κάτω σε σχέση με τις τιμές εκκίνησης και δεύτερον, στην αναγκαιότητα να προχωρήσουν σύντομα οι επενδύσεις, να υλοποιηθούν οι μονάδες και να λειτουργήσουν με βιώσιμο τρόπο, κάτι που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για προσέλκυση ακόμα μεγαλύτερου επενδυτικού ενδιαφέροντος στους επόμενους διαγωνισμούς.

Αναφορικά, δε, με την επισήμανση ότι η ισχύς που δημοπρατήθηκε και κατακυρώθηκε ήταν χαμηλότερη σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, τονίζουν ότι η επιπλέον ισχύς θα απορροφηθεί στους επόμενους διαγωνισμούς που ακολουθούν.

Οι μειοδοτικές δημοπρασίες αφορούν το ποσό («διαφορική προσαύξηση») που θα εισπράττουν οι μονάδες για την ενέργεια που παράγουν επιπλέον της τιμής που λαμβάνουν από τη συμμετοχή τους στην αγορά, με ανώτατο όριο την τιμή αναφοράς, την οποία καθόρισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Σύμφωνα με τους όρους των προκηρύξεων και τα επίσημα αποτελέσματα των δημοπρασιών οι ανώτατες τιμές και οι προσφορές ανά κατηγορία επενδύσεων έχουν ως εξής:

1) Για τα «μικρά» φωτοβολταϊκά ισχύος από 500 κιλοβάτ έως 1 μεγαβάτ, η ανώτατη τιμή ήταν 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ οι προσφορές που υπεβλήθησαν κυμάνθηκαν κυμάνθηκαν από 80 €/MWh έως 75,87 €/MWh και η μεσοσταθμική τιμή είναι της τάξης του 78,42 €/MWh. Συμμετείχαν συνολικά 155 έργα και υπεβλήθησαν 1.527 προσφορές ενώ η συνολική ισχύς που κατακυρώθηκε ήταν 53,48 μεγαβάτ.

2) Για τα «μεγάλα» φωτοβολταϊκά ισχύος από 1 MW έως 20 MW” η ανώτατη τιμή ήταν 80 €/MWh. Οι προσφορές κυμάνθηκαν από 62,97 €/MWh έως 71 €/MWh και η μεσοσταθμική τιμή ήταν 63,81 €/MWh. Συμμετείχαν 14 έργα και η ισχύς που κατακυρώθηκε ήταν 52,92 μεγαβάτ.

3) Για τα αιολικά 3- 50 MW ή 6 – 50 MW για αιολικούς σταθμούς που ανήκουν σε Ενεργειακές Κοινότητες. Η ανώτατη τιμή ήταν 90 €/MWh, και οι προσφορές κυμάνθηκαν από 68,18 €/MWh έως 71,93 €/MWh (μεσοσταθμική τιμή 69,53 €/MWh). Συμμετείχαν 14 έργα και κατακυρώθηκε ισχύς 170,92 μεγαβάτ.

Σημειώνεται ότι η δημοπρατούμενη ισχύς περιορίστηκε σε εφαρμογή της ρήτρας διασφάλισης του ανταγωνισμού που έθεσε η ΡΑΕ, που προέβλεπε ότι το ποσοστό συμμετοχής πρέπει να είναι τουλάχιστον 75% πλέον της δημοπρατούμενης ισχύος.

Σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις που προηγήθηκαν, κατά την τριετία 2018-20 πρόκειται να δημοπρατηθεί με τη συγκεκριμένη διαδικασία συνολική ισχύς από αιολικά και φωτοβολταϊκά περίπου 2600 MW (από 1000 μεγαβάτ το 2018 και το 2019 συν 600 μεγαβάτ το 2020).

Οι δημοπρασίες αυτές αποτελούν το εργαλείο για την επίτευξη των στόχων για αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο, με ταυτόχρονο περιορισμό της επιβάρυνσης των καταναλωτών. Το τελευταίο ορόσημο που τέθηκε από την ΕΕ, είναι ως το 2030 το 32 % της ενέργειας που καταναλώνεται να προέρχεται από ΑΠΕ.

iefimerida.gr