Σουλτς: Ελπίζω η υπέροχη χώρα σας να παραμείνει στην ευρωπαϊκή πορεία…

Loading...


Σχεδόν δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γερμανό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ευχαριστώ για την τιμή να είμαι ο πρώτος επίσημος ξένος προσκεκλημένος σας» είπε ο κ. Σουλτς απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

Στις δηλώσεις που έκανε προηγουμένως ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συζήτησή του με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου «εποικοδομητική» και πρόσθεσε ότι η συνομιλία αυτή «συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας νέας εμπιστοσύνης».

«Για 4 χρόνια ο ελληνικός λαός βίωνε την αποτυχία του προγράμματος» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Ο λαός πλήρωνε την ανάρμοστη σχέση ανάμεσα στην οικονομική ολιγαρχία και το παλιό πολιτικό καθεστώς που την προστάτευε».

Ο Αλέξης Τσίπρας, συνέχισε τις πρώτες του δηλώσεις ως πρωθυπουργός από την κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μαξίμου λέγοντας: «Διαβεβαίωσα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να βάλει τέλος σε αυτή την ανάρμοστη σχέση».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Έχουμε σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων και σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση».

«Πολύ ικανοποιητικό μήνυμα» χαρακτήρισε ο κ. Σουλτς το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να επιτευχθεί συμβιβαστική λύση.

«Ελπίζω η υπέροχη χώρα σας να παραμείνει στην ευρωπαϊκή πορεία που ήταν ανέκαθεν», τόνισε ο κ. Σουλτς, αποστέλλοντας σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή να είμαι ο πρώτος επίσημος προσκεκλημένος της Ελλάδας μετά τις εκλογές. Είναι σαφές ότι την Κυριακή για τη χώρα σας προέκυψαν πολλές και νέες εξελίξεις» είπε αρχικά ο πρόεδρος της Ευρωβουλής.

«Κατά τη διάρκεια της δίωρης συζήτησής συζητήσαμε ειλικρινά και εποικοδομητικά» είπε, για να προσθέσει: «Συμφωνήσαμε σε πολλά θέματα, αλλά υπάρχουν και κάποια άλλα, που χρήζουν περαιτέρω συζήτησης».

«Χαίρομαι που είστε υπέρ του διαλόγου και είστε αποφασισμένος να πατάξετε τη φοροδιαφυγή» σχολίασε, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ενώ παρατήρησε ότι, στα χρόνια της κρίσης, υπήρξαν φορολογικές αδικές και «οι πολύ πλούσιοι έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό».

Όσον αφορά στη σχέση με τους εταίρους της χώρας, ο κ. Σουλτς υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν διαφωνίες και συγκρούσεις, αλλά είναι σημαντικό ότι η Ελκλάδα έχει διάθεση να συνεργαστεί με τους εταίρους της.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του ΕΚ είπε ότι δεν διαπίστωσε να υπάρχει διάθεση, από την πλευρά του κ. Τσίπρα, για μονομερείς ενέργειες.

  

loading...