ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: Θέμα ημερών είναι πλέον η συμφωνία Ελλάδας και Γερμανία για το μεταναστευτικό. Σε συνέχεια της συμφωνίας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. τον περασμένο Ιούνιο η Αθήνα φαίνεται ότι θα πει το “ναι” στην αποδοχή αιτούντων άσυλο στη Γερμανία.

Έτσι μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα περίπου 2.000 μετανάστες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα” το Βερολίνο που ήδη έχει υπογράψει ανάλογη συμφωνία με τη Μαδρίτη αναμένεται να υπογράψει συμφωνία και με την Αθήνα ως την ερχόμενη Τρίτη.

Μάλιστα σύμφωνα με το δημοσίευμα η Αθήνα θα υποδεχθεί την επιστροφή περίπου 2.000 μεταναστών, αλλά η κυβέρνηση αναφέρει ότι το Βερολίνο δεσμεύεται να διεκπεραιώσει σταδιακά ανοιχτές περιπτώσεις οικογενειακής επανένωσης και θα αποδεχθεί περισσότερα άτομα από εκείνα που θα στείλει πίσω.

Έτσι, όπως διαμηνύει η κυβέρνηση επί της ουσίας ο αριθμός των μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα δεν πρόκειται να μεταβληθεί.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε τη Σαξονία, όπου υποσχέθηκε ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες στο ομοσπονδιακό επίπεδο για τον επαναπατρισμό προσφύγων των οποίων απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ασύλου.

Είναι σαφές, διεμήνυσε η καγκελάριος, ότι «το έτος 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί και δεν θα επαναληφθεί», αναφερόμενη στη μαζική υποδοχή προσφύγων στη Γερμανία.