ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Ως μία «ιστορική στιγμή» χαρακτηρίστηκε η σημερινή ημέρα από το Υπουργείο Εξωτερικών και την πρέσβη της Ελλάδας στα Τίρανα, Ελένη Σουρανή, καθώς βρέθηκαν τα πρώτα λείψανα Ελλήνων πεσόντων στο αλβανικό μέτωπο.

Η έναρξη των επίσημων εργασιών για την εκταφή των οστών τους, σαφώς και αποτελεί μία δικαίωση για όλους τους συμπατριώτες μας που θυσιάστηκαν για την πατρίδα καθώς και για τις οικογένειές τους.


Οι πρώτες εικόνες προκαλούν ρίγη συγκίνησης, ειδικά σε όσους είχαν τη δυνατότητα να βρίσκονται εκεί. Το Υπουργείο Εξωτερικών, στο λογαριασμό του στο twitter, απ’ όπου και οι φωτογραφίες, έγραψε: «Ιστορική στιγμή η πρώτη ανεύρεση οστών δύο Ελλήνων πεσόντων. Οι εργασίες άρχισαν σήμερα, παρουσία μικτής ελληνο-αλβανικής επιτροπής, σε κλίμα συγκίνησης».

Διαβάστε επίσης:   Κρήτη: Υψωσαν αλβανική σημαία σε σχολείο (ΦΩΤΟ)


Η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Ελένη Σουρανή, που ήταν παρούσα στην έναρξη των εργασιών, τόνισε πως: «πρόκειται για τους τελευταίους άταφους πεσόντες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», επισημαίνοντας ότι το πράσινο φως γι’ αυτήν τη θετική εξέλιξη, ήταν καρπός των συνομιλιών της Κρήτης, μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και Ντιτμίρ Μπουσάτι, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς.

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν άρχισαν πλησίον του διατηρητέου νεκροταφείου από το 1941, στο σημείο Ντραγκότ του νομού Τεπελενίου, όπου στεγάζονται τα οστά περίπου 80 Ελλήνων πεσόντων.