του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Από τις Βρυξέλλες και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. με ανοιχτά για την Ελλάδα το προσφυγικό και την αξιολόγηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαχειρίστηκε και έλαβε αποφάσεις για δύο μείζονα, έτσι όπως εξελίχθηκαν θέματα, για την κυβέρνησή του.

Το θέμα που προέκυψε με τις δημόσιες δηλώσεις του πρώην πλέον υφυπουργού Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων Παναγιώτη Σγουρίδη και την αντικατάσταση του επικεφαλή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υποστράτηγου Μανώλη Σφακιανάκη και η τοποθέτηση του στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού. Και στις δύο μάλιστα περιπτώσεις υπήρξε σύμφωνα με πληροφορίες «άρωμα» του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ.

Στο θέμα του βουλευτή Επικρατείας των ΑΝΕΛ Π. Σγουρίδη, παρά την παρέμβαση του προέδρου των ΑΝΕΛ. που του ζήτησε τηλεφωνικά να ανασκευάσει, η απόφαση του Πρωθυπουργού από την πρώτη στιγμή ήταν ξεκάθαρη. Για τυπικούς και μόνο λόγους, προκειμένου να μην τον αποπέμψουν, ο κ. Σγουρίδης υπέβαλε την παραίτησή του η οποία έγινε δεκτή και θα μάθουμε τον αντικαταστάτη του το Σάββατο.

Στο θέμα του κ. Σφακιανάκη ο Πρωθυπουργός και πάλι από τις Βρυξέλλες «άδειασε» τον πολιτικό του προϊστάμενο και υπουργό Δημοσίας Τάξεως Νίκο Τόσκα, ο οποίος το πρωί στη Βουλή άφηνε αιχμές για υπερπροβολή από τα κανάλια του κ. Σφακιανάκη και για «ικανότητα στις δημόσιες σχέσεις».

Ο κ. Τσίπρας φαίνεται να είχε διαφορετική άποψη από τον υπουργό του και κάπως έτσι έγινε δεκτή η προσφυγή του υποστρατήγου ώστε να παραμείνει στη θέση του.