ΕΦΚΑ: Αύξηση της εισπραξιμότητας «βλέπει» ο Πετρόπουλος

Loading...


Την ώρα που το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους παραθέτει στοιχεία τα οποία προειδοποιούν για τεράστιο έλλειμμα στα ταμεία του (www.efka.gov.gr), o υπουργός Εργασίας συνεχίζει να υποστηρίζει ότι υπάρχει αύξηση εισπραξιμότητας και πλεόνασμα.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του πρώην υπουργού Νότη Μηταράκη ο υπουργός υποστήριξε ότι υπάρχει αύξηση εισπραξιμότητας πάνω από 13,5% στους μισθωτούς και όσο αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και το ΕΤΑΑ σε σχέση με πέρσι κατά 15% τουλάχιστον.

Είχαμε κοντά στο 50%, έχουμε κοντά στο 65% αύξηση της εισπραξιμότητας στους αυτοτελώς απασχολούμενους. Τα έσοδα για το πρώτο τετράμηνο, είναι 12.485.260.000 ευρώ. Και έχουν ήδη καταβληθεί ποσά που αντιστοιχούν στους φορείς για τα συνεισπραττόμενα από τον ενώ υπολείπεται να δωθούν ακόμα 576 εκατομμύρια.

Ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως όλη η εισπραξιμότητα του έρχεται από το παλιό ΙΚΑ. «Είναι η εισπραξιμότητα των μισθωτών όπου οι εργοδότες και βάση του νόμου δεν έχουν την ευχέρεια -και καλώς δεν έχουν την ευχέρεια- και καταβάλλουν τις εισφορές τους στο σωστό χρόνο» τόνισε. «Δεν μας έχετε, όμως, πει τι συμβαίνει με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αναφέρατε ένα 15% βελτίωση εισπραξιμότητας. Αναφέρεστε σε ποσά ή αναφέρεστε σε πρόσωπα; Δηλαδή, πληρώνουν αυτοί που έχουν τις χαμηλότερες εισφορές και αδυνατούν πλέον να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είδαν τον υπερπολλαπλασιασμό των προσφορών τους με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια;Έχουμε μια κατάρρευση εισπραξιμότητας από τους ελεύθερους επαγγελματίες, και με το τέταρτο μνημόνιο αυξήσατε μέχρι 61% τις εισφορές που καταβάλλουν, αλλάζοντας τον τρόπο υπολογισμού της ασφαλιστικής βάσης».

Ο υπουργός, σύμφωνα με το capital.gr, επέμεινε στο succes story του δίνοντας στοιχεία για το πλεόνασμα που κατά τα στοιχεία του, έχει στα ταμεία του. «Τούτη τη στιγμή, δηλαδή, στα αποθεματικά του ΕΦΚΑ από τις εισπράξεις των 12.385.000.000 ευρώ, αφού αφαιρεθούν και τα 576.000.000 ευρώ που θα αποδοθούν στον ΕΟΠΥΥ και στους άλλους φορείς ΟΑΕΔ, ΑΚΑΓΕ, κλπ, έχουμε ένα πραγματικό πλεόνασμα 112.000.000 ευρώ. Στο αντίστοιχο τετράμηνο του 2016 είχαμε και από την αντίστοιχη περίοδο έλλειμμα 343.000.000 ευρώ. Δηλαδή, σε σύγκριση με πέρσι καταγράφεται ένα πλεόνασμα 112.000.000 ευρώ έναντι ελλείμματος 343.000.000 ευρώ που είχαμε πέρσι» τόνισε ο υπουργός. Ο ίδιος ανέφερε ότι υπήρξε πρόβλεψη για μείωση των εισπράξεων έλλειμμα μέσα στην πρώτη περίοδο του 2017, η οποία, όμως, πρόβλεψη δεν επιβεβαιώθηκε. Αντί για έλλειμμα, είχαμε αύξηση.Την ίδια στιγμή απέδωσε στην καθυστέρηση καταβολής εισφορών και τις διαφορετικές χρονικές περιόδους που αυτές καταβάλλονται , την διαφορά στα έσοδα που παρουσιάζει το ΓΛΚ. Και υπογράμμισε ότι θα υπάρξει σύντομα συνάντηση στελεχών του με το ΓΛΚ ώστε να λυθεί αυτό το πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης:   ΕΦΚΑ: Τι ισχύει με την καταβολή εισφορών Δώρου Πάσχα για τους οδηγούς ταξί

«Απ’ ό,τι διαβάζουμε, υπάρχει πρόβλημα στην εισπραξιμότητα των εισφορών» τόνισε ο κ. Μηταράκης. «Οι μη μισθωτοί τον Μάρτιο καταβάλανε 55% των εισφορών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε. Επίσης, ο Προϋπολογισμός του 2017 προέβλεπε ταμειακό έλλειμμα 687 εκατομμύρια στα ασφαλιστικά ταμεία, όμως με το μεσοπρόθεσμο που ψηφίσατε αλλάξατε την πρόβλεψη και τώρα προβλέπετε έλλειμμα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Έχουμε, δηλαδή, εκτίναξη κατά ένα δισεκατομμύριο των προβλέψεων για το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων και βέβαια είναι συχνές οι καταγγελίες για ελλείψεις βασικών αγαθών στις υπηρεσίες του , όπως γραφική ύλη, καύσιμα για τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα. Ποια είναι η ακριβής εικόνα της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ για το πρώτο τρίμηνο του 2017. Αν υπάρχει εξοικονόμηση από ποιους κωδικούς επήλθε. Πώς εξελίσσονται τα ληξιπρόθεσμα του οργανισμού. Και από τις ασφαλιστικές εισφορές, πόση είναι η εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών εισφορών το πρώτο τετράμηνο ανά κατηγορία ασφαλισμένου. Πόσα είναι τα ειδοποιητήρια που εστάλησαν παραδείγματος χάριν και πόσα από αυτά έχουν πληρωθεί».

Απαντώντας ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι όντως υπήρξε πρόβλεψη για μείωση των εισπράξεων έλλειμμα μέσα στην πρώτη περίοδο του 2017, η οποία, όμως, πρόβλεψη δεν επιβεβαιώθηκε. Αντί για έλλειμμα, είχαμε αύξηση, είπε. Την ίδια στιγμή απέδωσε την διαφορά των στοιχείων μεταξύ ΕΦΚΑ και ΓΛΚ στις διαφορετικές χρονικές περιόδους που καταβάλλουν εισφορές διάφοροι φορείς πχ δικηγόροι και αγρότες. Και είπε ότι θα υπάρξει σύντομα συνάντηση στελεχών του με το ΓΛΚ ώστε να λυθεί αυτό το πρόβλημα.

  

loading...