ΕΦΚΑ: Σε κίνδυνο 34.000 θέσεις εργασίας

Loading...


Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η αποκάλυψη των προβλημάτων που δημιουργεί το ύψος των  

Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στο liberal.gr, oι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις ενδεχομένως να τινάξουν στον αέρα το νέο ασφαλιστικό ταμείο, εξέλιξη με αλυσιδωτές προεκτάσεις που θα πιθανόν να φθάσουν σε προβλήματα καταβολής συντάξεων.

Ήδη από τα τέλη του 2015 περισσότεροι από 120.000 αυτοαπασχολούμενοι έβαλαν τέλος στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα επιλέγοντας σε αρκετές περιπτώσεις την αδήλωτη εργασία. Μόνο το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα σημαντικό κενό ή μία μεγάλη τρύπα .

Στα ανωτέρω έρχονται να προστεθούν και οι εκτιμήσεις Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) για λουκέτο σε 18.700 μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Το πρόβλημα είναι τεράστιο καθώς αφενός θα χαθούν περί τις 34.000 θέσεις εργασίας, αφετέρου θα «χτυπήσουν» και οι εισφορές των μισθωτών υπαλλήλων που μέχρι τώρα στήριζαν και αντιστάθμιζαν κατά κάποιο τρόπο τις απώλειες από τα μειωμένα έσοδα από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Και σαν μην έφθαναν αυτά, οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για διπλασιασμό των λουκέτων στο τέλος του έτους δηλαδή να φθάσουν τις 36.000, εξέλιξη που οδηγεί τόσο στη μείωση των κρατικών εσόδων όσο και των εσόδων ασφαλιστικών ταμείων.

Οι στατιστικές προβολές του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ δείχνουν ότι έχει παγιωθεί ένα περιβάλλον υψηλής έκθεσης των επιχειρήσεων σε οφειλές προς το δημόσιο. Πάνω από 3 στις 10 επιχειρήσεις, αναμένεται να μην ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους για το 2017, το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 300.000 επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης:   ΕΦΚΑ: Κλείνουν τα μπλοκάκια τους για να σωθούν

Δυστυχώς το μέλλον του νέου ταμείου φαντάζει δυσοίωνο με τα προβλήματα να γιγαντώνονται πριν καν ξεκινήσει η πλήρης εφαρμογή του. Αν και από τι αρχές της εβδομάδας θα έπρεπε να έχουν εκδοθεί νέες οδηγίες για υπολογισμό των εισφορών από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, όπως είχαν δηλώσει Διοικητής και Υποδιοικητής , ωστόσο και όπως όλα δείχνουν και αυτή η εβδομάδα περνάει χωρίς καμία θετική εξέλιξη, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες εντοπισμού μερικών δεκάδων χιλιάδων ασφαλισμένων. Μάλιστα χθες, το σύστημα ήταν εκτός λειτουργίας για δύο ώρες καθώς γινόταν επεξεργασία ειδοποιητηρίων μη μισθωτών.

Πάντως ακόμα και σήμερα χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι με παράλληλη εργασία ή έναν ή δύο εργοδότες δεν μπορούν να πληρωθούν καθώς τα λογιστήρια δεν γνωρίζουν πως θα «κόψουν» την απόδειξη. Πέρα από το διαδικαστικό του πράγματος, η αδυναμία αυτή του κράτους να δώσει οδηγίες δημιουργεί προβλήματα επιβίωσης σε χιλιάδες μπλοκάκια των 500 και 600 ευρώ που παραμένουν απλήρωτα από τις αρχές του έτους. Και αυτό καθώς τα λογιστήρια δεν γνωρίζουν για παράδειγμα σε ποιο ποσό θα κόψουν την απόδειξη προκειμένου να υπολογιστούν οι εισφορές. Στο μικτό ή στο καθαρό που είναι μικρότερο και περιορίζεται στα 1.200 ευρώ (μετά την αφαίρεση της παρακράτησης 20% της εφορίας);

Πατήστε εδώ για να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ

  

loading...