Ενημερωθείτε αναλυτικά για την ρύθμιση που προωθείται εσπευσμένα από την κυβέρνηση για τα χρέη των ασφαλισμένων προς τον (www.efka.gov.gr) τα οποία σήμερα αγγίζουν τα 32 δισ. ευρώ και αποτελούν τεράστια απειλή για τη βιωσιμότητά τους.

Συγκεκριμένα, όπως έχει γίνει γνωστό, πραγματοποιείται προσπάθεια από το να ρυθμιστούν και τα χρέη κάτω των 3.000 ευρώ στο πλαίσιο ενός εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Υπενθυμίζουμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν ο υφυπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων μιλώντας στο συνέδριο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για τα «κόκκινα» δάνεια είχε δώσει το στίγμα, δηλώνοντας ότι: «Αυτά τα ποσά θα ρυθμίζονται μέχρι 36 δόσεις, ενώ τα πάνω από 3.000 ευρώ έως και σε 120 δόσεις. Ταυτόχρονα θα δοθεί η δυνατότητα η ρύθμιση να μην χάνεται ακόμη και αν την απολέσει κανείς για τρεις μήνες».

Διευκρίνισε επίσης ότι θα υπάρξουν κριτήρια για να υπαχθεί κάποιος σε μία από τις έξι κλίμακες που θα δημιουργηθούν με παραμέτρους το χρέος, τις δόσεις και την έκπτωση, καταλήγοντας ότι «δεν θα ισχύουν οι 120 δόσεις και για αυτόν που έχει να πληρώσει, γιατί έτσι ουσιαστικά θα τον δανείζαμε». Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής θα υπάρχει πλήρης διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων.

Διαβάστε επίσης:   ΕΦΚΑ: Αύξηση της εισπραξιμότητας "βλέπει" ο Πετρόπουλος

Όπως έγινε γνωστό η κίνηση αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη με την κυβερνητική πρόταση να μετατρέπεται εντός τους προσεχούς διαστήματος σε υπουργική απόφαση (αν εγκριθεί από την τρόικα) και προβλέπει τη θέσπιση νέας ρύθμισης εξόφλησης των χρεών προς τα ταμεία μέχρι και 120 δόσεων ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του οφειλέτη και του «πρότερου βίου» του (αν είναι δηλαδή «στρατηγικός κακοπληρωτής»).

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση επιθυμεί τα εξής:

Με εφάπαξ καταβολή της οφειλής να γίνεται ολική διαγραφή των προσαυξήσεων και των προστίμων, δηλαδή στο 25% της κύριας οφειλής.

Με εξόφληση της οφειλής με 60 δόσεις να μειώνονται κατά 75% οι προσαυξήσεις.

Με εξόφληση της οφειλής με 120 δόσεις να επέλθει μείωση κατά 35% των προσαυξήσεων.