Αυτό που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας δεν είναι μια εύλογη συζήτηση σε οικονομικά ζητήματα

αλλά ένα κανονικό παζάρι και το μοναδικό χαρτί που έχει στα χέρια του ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι η έμμεση απειλή του Grexit, σημειώνει το Business Insider, όπως αναδημοσιεύει το Banking News.

Η απειλή αυτή, όμως, είναι μόνο έμμεση, καθώς η πλειονότητα των Ελλήνων δεν θέλει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, όπως επίσης δεν την θέλουν ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας.

Χωρίς αυτή την απειλή, όμως, οι ισχυρισμοί του Βαρουφάκη για δημοκρατική νομιμοποίηση θα έπεφταν στο κενό στην πλευρά του Βερολίνου, της Φρανκφούρτης και των Βρυξελλών και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να εφαρμόσει το οικονομικό πρόγραμμα για το οποίο εξελέγη.

Κατά πόσο, όμως, θα αποδώσει η απειλή του Grexit εξαρτάται από δύο παράγοντες, υποστηρίζει ο αρθρογράφος Dani Rodrik.

Πρώτον, η Γερμανία και τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να θεωρούν το Grexit αντιπροσωπεύει έναν μεγάλο κίνδυνο για τους ίδιους.

Δεύτερον, το σενάριο επιστροφής στη δραχμή θα πρέπει να φαίνεται ότι προσφέρει καλύτερες προοπτικές από αυτές που έχει η Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης.

Εάν απουσιάζει ο πρώτος παράγοντας, οι ευρωπαίοι εταίροι θα απαντήσουν στην Ελλάδα «μπορείς αν φύγει ελεύθερα», ενώ εάν απουσιάζει ο δεύτερος παράγοντας, η απειλή της Ελλάδας δεν θα είναι καν πιστευτή.

Όσον αφορά στο πρώτο σενάριο, πολλοί αναλυτές φαίνεται πως έχουν πείσει τον εαυτό τους ότι οι επιπτώσεις από ένα Grexit θα είναι διαχειρίσιμες και ότι η επιβίωση του ευρώ δεν θα απειληθεί ουσιαστικά, αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι συνέπειες, όμως, είναι τόσο απρόβλεπτες και το κόστος από ενδεχόμενο ντόμινο τόσο μεγάλο, που τόσο η Γερμανία όσο και οι υπόλοιποι πιστωτές θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπουν σε μια τέτοια περιπέτεια.

Αντιθέτως, το να κρατάει κανείς το τιμόνι την ώρα που η Ευρωζώνη διασπάται πρέπει να είναι ένας από τους χειρότερους εφιάλτες της καγκελαρίου Μέρκελ και, εάν δεν είναι θα πρέπει να είναι, καταλήγει ο αρθρογράφος.