Κατασχέσεις: Ρύθμιση για όσους οφείλουν έως 500 ευρώ

Loading...


: Τους μεγαλοφειλέτες της εφορίας βάζει, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, στο στόχαστρο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέσω του μέτρου των κατασχέσεων για όσους χρωστούν υψηλά ποσά.

Μιλώντας στην EΡΤ, o διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ξεκινάμε τις κατασχέσεις από οφειλέτες με μεγάλα ποσά και καταλήγουμε στα μικρά» ενώ πρόσθεσε ότι «για ποσά μέχρι 500 ευρώ δεν ενεργοποιούνται οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις». Σημείωσε, ωστόσο, ότι με άλλα μέτρα (π.χ. μέσω τηλεφωνημάτων) η Αρχή προσπαθεί να εισπράξει αυτά τα ποσά.

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο υπάρχει μια αποκλιμάκωση του αριθμού των οφειλετών και, μέσω του μέτρου των κατασχέσεων, οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν στα 3,9 εκατ. από 4,5 εκατ. την 1η Δεκεμβρίου του 2015. «Ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών μειώνεται και αυτό είναι θετικό», δήλωσε ενώ, σε σχέση με τις κατασχέσεις, παραδέχτηκε ότι «πρέπει αναπόδραστα να παίρνουμε και τέτοια μέτρα. Κινούμαστε μέσα σε ένα νομοθετικό πλαίσιο που μας ορίζει πότε μπορούμε να πάρουμε μέτρα και πότε όχι».
Ραβασάκια για την απλήρωτη πρώτη δόση του φόρου

Διαβάστε επίσης:   Κατασχέσεις: Χρήσιμες πληροφορίες - Τελευταίες ειδήσεις τώρα

Επιπλέον, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, επισήμανε ότι το 28% των φορολογουμένων (σ.σ. περί τους 760.000 φορολογούμενους) δεν έχει καταβάλει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ποσοστό που είναι, όπως είπε, μειωμένο σε σύγκριση με το περσινό 30%.

Όσοι δεν έχουν καταβάλει την πρώτη δόση, λαμβάνουν αυτό το διάστημα ηλεκτρονικά μηνύματα από την ΑΑΔΕ μέσω των οποίων καλούνται να διευθετήσουν την οφειλή τους εντός 15 ημερών καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, η εφορία διατηρεί το δικαίωμα να προχωρήσει στα προβλεπόμενα διοικητικά, αναγκαστικά και διασφαλιστικά μέτρα, σημειώνει το ypaithros.gr.

  

loading...