Κοινωνικό μέρισμα : Πώς και πότε θα δοθεί

Loading...


Τις λεπτομέρειες για την καταβολή του δίνει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημειώνοντας ότι η κατανομή του θα εξαρτηθεί από την υπέρβαση του πλεονάσματος. Διαβάστε όλες τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές σχετικά με το πότε και το πού θα δοθεί.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο κ. Τσακαλώτος, το κομμάτι για κοινωνικούς σκοπούς θα είναι σαφώς μεγαλύτερο από πέρυσι και θα επηρεάσει πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των παιδιών. «Οι δαπάνες και οι κατανομή τους συζητούνται με τους θεσμούς. Αυτή η συζήτηση βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

Αυτό που είμαι σε θέση να σας πω από τώρα, είναι ότι το κομμάτι για κοινωνικούς σκοπούς θα είναι σαφώς μεγαλύτερο από πέρυσι. Αλλά θα υπάρχουν και άλλες παρεμβάσεις που έχουν σημασία για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική μας ισορροπία και τη δημιουργία αποθεμάτων για να είμαστε έτοιμοι για την έξοδο τον Αύγουστο του 2018», αναφέρει ο υπουργός.

Και προσθέτει: «Το κοινωνικό κομμάτι δε, θα επηρεάσει πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των παιδιών.

Με αυτόν τον τρόπο θα πιάσει και πολλές ευάλωτες κατηγορίες, όπως συνταξιούχους και ανέργους, αλλά και κομμάτι της μεσαίας τάξης. Αθροιστικά, όπως έχω ξαναπεί, το σύνολο των παρεμβάσεων σε όλους τους τομείς θα είναι διπλάσιο του περσινού».

Με ποια κριτήρια θα δοθεί

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει δαπάνη 800 εκατ. ευρώ για το κοινωνικό μέρισμα. Η διαφορά των 300 εκατ. ευρώ μέχρι το 1,1 δισ. ευρώ, στο οποίο αναφέρθηκε και δημόσια ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα χρηματοδοτηθεί μέσω ενός κονδυλίου της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ το οποίο είχε εγγραφεί από πέρυσι στον κοινωνικό προϋπολογισμό του 2017 με στόχο να ενισχυθούν οι τομείς της Παιδείας και της Υγείας. Η συγκεκριμένη δαπάνη δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα οπότε το ποσό των 300 εκατ. ευρώ συμφωνήθηκε με τους θεσμούς να «συγχωνευτεί» με το κοινωνικό μέρισμα που σκοπεύει να διανείμει το υπουργείο Οικονομικών μέσα στον Δεκέμβριο.

Διαβάστε επίσης:   Κοινωνικό μέρισμα: Μέσα στο Νοέμβριο οι τελικές αποφάσεις

Όσον αφορά τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος του 1,1 δισ. ευρώ, η κατεύθυνση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η εξής:

1. Να κρατηθεί ένα ποσό της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η εφάπαξ δαπάνη για την επιστροφή των εισφορών υγείας που παρακρατήθηκαν παράνομα από τους συνταξιούχους κατά την περίοδο 2012-2016. Το ποσό θα εγγραφεί στις δαπάνες της φετινής χρονιάς.

2. Να δοθεί το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου ποσού για ένα εφάπαξ οικονομικό βοήθημα το οποίο θα δοθεί με οικογενειακά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ο κ. Τσακαλώτος έχει δηλώσει ότι το μέρισμα δεν θα δοθεί μόνο στους φτωχότερους των φτωχών, αλλά θα καλύψει και κομμάτι των μεσαίων τάξεων. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι μέσα στον Δεκέμβριο θα καταβληθεί ένα ποσό στους δικαιούχους -οι οποίοι εκτιμώνται σε περίπου 1 εκατομμύριο άτομα- το οποίο θα κυμαίνεται ανάλογα:

1. Με την οικογενειακή κατάσταση. Όσο περισσότερα τα μέλη, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το επίδομα.

2. Με το εισόδημα. Όσο μικρότερο το εισόδημα, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το επίδομα. Δικαιούχοι όμως δεν θα είναι μόνο αυτοί που έχουν εγγραφεί στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, αλλά όλοι ανεξαρτήτως ιδιότητας αρκεί να πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο.

3. Με την περιουσιακή κατάσταση. Η αντικειμενική αξία της περιουσίας θα λειτουργεί ως «κόφτης» προκειμένου να αποφευχθούν τα περσινά φαινόμενα, δηλαδή να καταβάλλεται έκτακτο μέρισμα σε συνταξιούχους που εκτός από μια χαμηλή σύνταξη είχαν και μερικές χιλιάδες ευρώ εισόδημα τον χρόνο από ενοίκια.

Στο «πακέτο» θα περιλαμβάνεται και η διάθεση κονδυλίων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Ωστόσο, δημοσιονομικά αυτό το κονδύλι δεν θα συμπεριληφθεί στον «λογαριασμό» του 1,1 δισ. ευρώ καθώς οι επιστροφές φόρου και οι αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου είναι δημοσιονομικά ουδέτερες παρεμβάσεις, δηλαδή δεν επηρεάζουν τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού (και κατά συνέπεια το πρωτογενές αποτέλεσμα) έχοντας μόνο ταμειακή επίπτωση.

  

loading...