Μπλοκάκια 2017: Δεν τα δηλώνουν στον ΕΦΚΑ!

Loading...


Σημαντικά στοιχεία σε σχέση με τα μπλοκάκια , αλλά και γενικότερα αναφορικά με το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών στον (www.efka.gov.gr) παρουσίασε χθες ο , μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για την ασφάλιση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το capital.gr, για τα μπλοκάκια ανέφερε πως :

· «Περίπου δυόμισι χιλιάδες παραπάνω έκλεισαν το 2016 σε σχέση με το 2015.»

· «Τα μπλοκάκια δεν σχετίζονται με το «κλείσιμο»

Βιβλίων, με το σφράγισμα Βιβλίων, με το σταμάτημα της δραστηριότητας στην εφορία. Τα είναι μια άλλη λειτουργία».

· «Περίπου 18.000 έχουν στην πλατφόρμα του δηλωθεί, άρα, 18.000 κρυμμένες αδήλωτες θέσεις εργασίας ή παραποιημένες σχέσεις εργασίας που εμφανίζονταν ως τάχα ελεύθεροι επαγγελματίες ενώ ο ήταν μισθωτοί, μπήκαν στην κανονικότητα».

Ο ίδιος ανέφερε πως οι εισφορές το 2018, αλλά ούτε και το 2019 «δεν πρόκειται να εκτοξευθούν». Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο:

· «Μέσα στο 2017, για το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών καταβλήθηκε ελάχιστη εισφορά. Αυτό είναι ένα μικρό ποσό δαπάνης. Εάν αφαιρεθεί από την ασφαλιστική εισφορά του 2018, θα είναι, δυστυχώς, μεγάλο το ποσό που θα καταβάλουν, κατ’ αποτέλεσμα, γιατί είναι μικρό αυτό που θα αφαιρεθεί».

Το 15% (σ.σ. το 2018), που θα αφαιρέσουμε (σ.σ. μέσω της αντίστοιχης έκπτωσης στη βάση υπολογισμού των εισφορών που από του χρόνου θα είναι το ακαθάριστο εισόδημα), θα είναι, κατά βάση, για τους περισσότερους μεγαλύτερη ελάφρυνση από ό,τι εάν το αφήναμε όπως ήταν».

· «Για αυτούς που κατέβαλαν μεγάλες εισφορές, το μεγάλο ποσό εισφοράς αφαιρούμενο από το εισόδημα, μένει ένα υπόλοιπο φορολογητέο μικρότερο εκείνου που έμενε πριν.

Συνεπώς, εάν πούμε ότι έχει συντελεστή 46%, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ωφέλεια είναι διπλάσια εκείνης που θα είχε εάν διατηρούσαμε το προηγούμενο σύστημα, επειδή ο φορολογικός συντελεστής υπολογίζεται μεγάλος σε μικρότερο ποσό».

  

loading...