Πήραν φωτιά οι τιμές στα καύσιμα

Loading...


Μακρινό όνειρο φαντάζει πλέον το βενζινάδικο για τους οδηγούς, με τις νέες αυξήσεις να φτάνουν τα 5 λεπτά στην βενζίνη, τα 11 στο ντίζελ και τα 10 στο υγραέριο.

Οι ανατιμήσεις εξαιτίας και της αύξησης της εκτόξευσε τις τιμές στα ύψη. Ενδεικτικά οι τιμές διαμορφώνονται κοντά στο 1,54 η , 1,30 το ντίζελ και 0,82 το , ουσιαστικά η αύξηση στη βενζίνη είναι στα 5 λεπτά του ευρώ, το πετρέλαιο κίνησης 11 και το υγραέριο 10 λεπτά.

Όπως σημειώνουν σήμερα «Τα Νέα», η διεθνής τιμή των καυσίμων επηρεάζει την τελική τους τιμή μόνο κατά το 30% περίπου, ενώ αντίθετα, το 72% της λιανικής τιμής της βενζίνης στην Ελλάδα διαμορφώνεται από φόρους, την ώρα που ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 66%.

Διαβάστε επίσης:   Βενζίνη: Στις έξι ακριβότερες χώρες του κόσμου η Ελλάδα

Έτσι, η τιμή της βενζίνης διαμορφώνεται πανελλαδικά από το 1,49 στο 1,54, το ντίζελ από το 1,19 στο 1,30 και το υγραέριο από το 0,72 στο 0,82 ευρώ.

Το πλήγμα που προκάλεσε η επιβολή σε μια ανοδική συγκυρία από πλευράς διεθνών τιμών φαίνεται από τα στοιχεία για την νησιωτική Ελλάδα, περιοχές όπου παραδοσιακά ο ανταγωνισμός υστερεί και όπου εκτός των ειδικών φόρων κατανάλωσης αυξήθηκε και ο ΦΠΑ από 17% σε 24%. Σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα η τιμή της βενζίνης κυμαίνεται πλέον μεταξύ 1,66 και 1,91 ευρώ. Το ντίζελ κίνησης από 1,30 έως 1,53 ευρώ και το πετρέλαιο θέρμανσης από 1,04 έως 1,15 ευρώ.

Η αγορά άλλωστε εκτιμά πως οι φόροι θα πλήξουν οπωσδήποτε την κατανάλωση. Δεν είναι τυχαίο ότι παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τη βροχή αιτήσεων για επίδομα θέρμανσης τα στοιχεία μεγάλων εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών δείχνουν πτώση συγκριτικά με πέρυσι έως 40% στις πωλήσεις πετρελαίου κατά το τρίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου.

  

loading...