Πρώτη σύγκρουση στο Eurogroup: Πολύ σκληρή για να υποχωρήσει η ελληνική πλευρά

Loading...


Με φοβερές, αν και όχι απρόβλεπτες διακυμάνσεις κύλησε μια από τις πιο έντονες συνεδριάσεις Eurogroup των τελευταίων ετών, με την ελληνική πλευρά να ανθίσταται σθεναρά στην απαίτηση της γερμανικής πλευράς και των συμμάχων της να υποβάλλει η Αθήνα αίτημα παράτασης του μνημονίου.

Το ενδιαφέρον μετατίθεται πλέον για την τακτική συνεδρίαση του οργάνου την ερχόμενη Δευτέρα, που θεωρείται μεν ορόσημο, αλλά δεν δεσμεύει απόλυτα την ελληνική πλευρά, η οποία απορρίπτει οποιαδήποτε σύνδεση της νέας συμφωνίας με το υπάρχον μνημόνιο, άρα δεν λειτουργεί κατά ανάγκη με τους χρονικής περιορισμούς που θέτει η πλευρά των εταίρων και δανειστών.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, παρουσίασαν μεν ένα σχέδιο για τη συμφωνία – γέφυρα, με σειρά δεσμεύσεων και μεταρρυθμίσεων, αλλά χωρίς μέτρα λιτότητας, αλλά αρνήθηκαν μέχρι τέλους να αποδεχθούν την απαίτηση των εταίρων, καθώς αυτό θα παραβίαζε την πιο σκληρή κόκκινη γραμμή της νέας κυβέρνησης.

Ενώ αρχικά η συζήτηση κύλησε μάλλον ήπια και οι εταίροι είδαν με ενδιαφέρον τις ελληνικές προτάσεις το πρόβλημα προέκυψε για την τύχη του ισχύοντος προγράμματος. Μάλιστα αρχικά είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι οι δυο πλευρές ήταν αρκετά κοντά και ότι συμφώνησαν κατά αρχήν στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος.

Ωστόσο η χαοτική διαφωνία για την παράταση του μνημονίου, οδηγέ σε νέο κύκλο διαβουλεύσεων, που τελικά οδήγησαν στο να μην εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν, παρότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχαν διαμορφωθεί τουλάχιστον τρία προσχέδια!

Ντάισελμπουμ: Εποικοδομητική συζήτηση όχι επαρκής πρόοδος

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιάμιση ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, εμφανίστηκε στην συνέντευξη τύπου και στην ουσία συνέστησε υπομονή μέχρι το τακτικό Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, ενώ ο εκνευρισμός του ήταν έκδηλος.

«Σήμερα είχαμε ένα έκτακτο Eurogroup για να συζητήσουμε με τους Έλληνες συναδέλφους τα σχέδια της κυβέρνησης. Εποικοδομητική συζήτηση όχι επαρκής πρόοδος. Θα συνεχίσουμε τη Δευτέρα και τις συνομιλίες στο θέμα της Ελλάδας και μελλοντικής συνεργασίας. Δεν υπάρχουν πραγματικά συμπεράσματα. Περισσότερη υπομονή και θα συνεχίσουμε τη Δευτέρα. Διερευνήσαμε πολλά ζητήματα, ένα το μέλλον του τρέχοντος προγράμματος. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα που λήγει τον Φεβρουάριο.

Συζητήσαμε ενδεχόμενο παράτασης, για κάποιους ήταν το προτιμητέο αλλά δεν καταλήξαμε σε τέτοιο συμπέρασμα. Υπήρξε κάποια πρόοδος, αλλά όχι επαρκής για να υπάρχουν κοινά συμπεράσματα. Δεν έχει να κάνει με τη φρασεολογία, αλλά με το πόση πρόοδο κάναμε,. Δεν ήταν επαρκής για να έχουμε κοινά συμπεράσματα. Δεν μπήκαμε σε διαπραγματεύσεις του προγράμματος ή ενός προγράμματος αλλά θέμα ήταν τα επόμενα βήματα, αλλά δεν τα καταφέραμε. Δεν θα ξεκινήσουν διαδικασίες με εμπειρογνώμονες μέχρι τη Δευτέρα».

Από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί τόνισε: «Ήταν πολύ χρήσιμη η συνάντηση και για εμάς και για την Ελλάδα. Παρά τις καλές προσπάθειες, δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε μία κοινή δήλωση, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες».

Βαρουφάκης: Η σημερινή συζήτηση δεν είχε στόχο την συμφωνία

Ο κ. Βαρουφάκης, αν και απέπνεε σιγουριά, έκανε δηλώσεις, χωρίς να ξεκαθαρίζει την κατάσταση και ο κ. Δραγασάκης περιορίστηκε σε ολιγόλεπτη συνομιλία με τους δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε μάλιστα, σε μια προσπάθεια να αποφορτίσει τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ότι «το Εurogroup εξ αρχής δεν είχε στόχο να καταλήξει σε συμφωνία, ήταν μια συνάντηση για να γνωριστούμε και να ακούσουν τις ρηξικέλευθες απόψεις μας».

Όπως και να έχει η συνεδρίαση κύλησε περίπου όπως οι περισσότεροι είχαν προβλέψει: χωρίς συμφωνία, αλλά και χωρίς οριστική ρήξη ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Η ελληνική κυβέρνηση παρέθεσε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και πλεονασματικού προϋπολογισμού – με μειωμένα στο μισό των αρχικών απαιτήσεων των δανειστών πρωτογενή πλεονάσματα – και ζήτησε την λεγόμενη συμφωνία – γέφυρα, που θα διασφαλίζει χώρο και χρόνο στην Αθήνα, με κάλυψη των δανειακών της αναγκών.

Η άλλη πλευρά, με τη Γερμανία προεξάρχουσα δέχθηκε να εξετάσει την ελληνική πρόταση, όμως έθεσε ως προαπαιτούμενο την αποδοχή του ισχύοντος προγράμματος ως βάση για συζήτηση, εξ ου και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να υποβάλλει αίτηση παράτασης έως την Κυριακή. Η εμμονή αυτή των εταίρων δεν βρήκε ανταπόκριση με αποτέλεσμα να υπάρξει τελικά ναυάγιο

  

loading...