Την ανοικτή διαφωνία του , στην διαφαινόμενη συμφωνία για στόχο πρωτογενούς 3,5% μεσοπρόθεσμα, εκφράζουν στελέχη του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του στις Βρυξέλλες, ζητώντας είτε την εφαρμογή νέων μέτρων ή μικρότερα πλεονάσματα για την .

«Μας κατηγορούν ότι εμείς απαιτούμε »

Το Ταμείο άφησε μάλιστα αιχμές και για την επιμονή των Ευρωπαίων (σ.σ. του Βερολίνου)σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και έως και δέκα χρόνια μετά, απαίτηση που αφήνει ανοιχτό τον κίνδυνο νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Ο αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι το Ταμείο μπορεί να δεχτεί το 3,5% αλλά επέμεινε ότι το ιδανικό θα ήταν το «κόψιμο» του στόχου στο 1,5%.

Επισήμανε δε ότι όσο περισσότερα είναι τα χρόνια που οι εταίροι ζητούν υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο λιγότερο αξιόπιστος γίνεται ο όλος στόχος.

Διαβάστε επίσης:   Eurogroup: Έρχονται οι πρώτες διευκολύνσεις για την Ελλάδα

Στην συνέχεια οι άλλοι συμφωνούν σε μη ρεαλιστικούς στόχους και μετά κατηγορούν εμάς ξανά” ανέφερε ο αξιωματούχος του ταμείου και πρόσθεσε: “Εμείς δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια. Εμείς δεν κλείνουμε πόρτες. Παραμένουμε εμπλεκόμενοι αλλά το πρόγραμμα χρειάζεται κι άλλη προσπάθεια. Αλλιώς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε”.

Τέλος σε ότι αφορά την απόφαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, το ΔΝΤ καλωσορίζει την απόφαση, αλλά τονίζει ότι δεν είναι αρκετά.