Γιατί είναι απαισιόδοξοι (τώρα) Γιούνκερ-Ντάισελμπλουμ;

Loading...


Μια ημέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής απαισιόδοξοι για την επίτευξη τελικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών εμφανίζονται με δηλώσεις τους τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Είμαστε πολύ μακριά από τη συμφωνία Ελλάδας-Κομισιόν, δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν σε συνέντευξή του στο κανάλι France 24, ενώ χαρακτηρίζει ύψιστης σημασίας τον προϋπολογισμό.

«Eίμαστε πολύ μακριά από μια συμφωνία, είμαστε πολύ μακριά από ό,τι θα μπορούσε να αποκαλέσει κανείς πολιτικό συμβιβασμό, αλλά τώρα καταπιανόμαστε με την ουσία των διαφορών ανάμεσα στις απόψεις του Eurogroup και στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης», είπε ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Πραγματικά πιστεύουμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα πρόγραμμα και έχουν ένα πρόγραμμα οπότε η απάντησή μου στο ερώτημά σας θα ήταν να πούμε ότι η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει την παράταση του προγράμματος. Δεδομένης της ανάγκης που έχουν να επανεξετάσουν ορισμένα στοιχεία του προγράμματος, πιστεύω ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί πάνω σε μια λογική αντίληψη, που σημαίνει ότι τα μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση θέλει να κόψει πρέπει να αντικατασταθούν από άλλα μέτρα που οδηγούν στο ίδιο δημοσιονομικό ποσό» υποστήριξε.

«Η δημοσιονομική ισορροπία έχει ύψιστη σημασία» τόνισε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είναι ακόμα πολύ απαισιόδοξος για το εάν θα μπορέσουν οι υπουργοί Οικονομικών να κάνουν τη Δευτέρα ένα στέρεο βήμα που θα γεφυρώνει τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για το πρόγραμμα διάσωσης.

Όπως μεταδίδει το ANP, μιλώντας σε Ολλανδούς δημοσιογράφους, επισήμανε ότι η χώρα έχει πολλές ανάγκες, αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά.

Το ζήτημα του χρέους είναι πολύπλοκο, σημείωσε και προσέθεσε ότι η χώρα δεν μπορεί να ξοδέψει χρήματα που απλά δεν έχει.

  

loading...