Κοτζιάς-Κυπριακό: Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ

Loading...


Με τον για το Κυπριακό Έσπεν Μπάρθ θα στις 15:00 το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Εξωτερικών .

Κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις ενόψει της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης, στις 12 Ιανουαρίου.

Στο μεταξύ, η διατήρηση της δυναμικής στις συνομιλίες για το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας Τσίπρα-Μέι την Τρίτη, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.

Εκπρόσωπος της Βρετανής πρωθυπουργού είπε ότι το αντικείμενο της συνομιλίας ήταν η επικείμενη διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη.

«Η πρωθυπουργός συμφώνησε με τον πρωθυπουργό Τσίπρα ότι οι δύο ηγέτες στην Κύπρο έχουν κάνει εξαιρετική πρόοδο στην προώθηση των συνομιλιών. Συζήτησαν πώς να διατηρηθεί αυτή η δυναμική στις επικείμενες συνομιλίες της Γενεύης», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Συμπλήρωσε ότι η κα Μέι επαναδιαβεβαίωσε για την ετοιμότητα της κυβέρνησής της να βοηθήσει τη διαδικασία «με όποιον τρόπο μπορεί».

Επίσκεψη σερ Άλαν Ντάνκαν σε Άγκυρα και Αθήνα

Την πλήρη υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού μετέφερε με δήλωσή του λίγο πριν αναχωρήσει για την Τουρκία και την Ελλάδα ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, σερ Άλαν Ντάνκαν.

«Χαίρομαι που θα είμαι στην Άγκυρα και στην Αθήνα για να συζητήσω τη λύση του Κυπριακού. Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία λύσης και είναι έτοιμο και πρόθυμο να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί», είπε ο σερ Άλαν.

Διαβάστε επίσης:   Κοτζιάς: Τι είπε για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε.

«Είναι μία σημαντική στιγμή στις διαπραγματεύσεις και συγχαίρω αμφότερες τις πλευρές για τη συνεχιζόμενη δέσμευσή τους και αποφασιστικότητα», συνέχισε ο Βρετανός υπουργός και συμπλήρωσε:

«Προτρέπω όλους όσοι εμπλέκονται να προσεγγίσουν τις συνομιλίες τον Ιανουάριο με την ίδια ευελιξία και δημιουργικότητα την οποία οι δύο ηγέτες των κυπριακών κοινοτήτων έχουν επιδείξει μέχρις στιγμής. Τρέφω ελπίδες ότι μια λύση είναι εφικτή χάρις στο θάρρος και την αφοσίωση που έχουν δείξει και οι δύο πλευρές».

  

loading...