Στην Ουκρανία ο Κοτζιάς για να προστατέψει την ελληνική μειονότητα

Loading...


Το πρωί της Πέμπτης Νίκος Κοτζιάς αναχωρεί για το Κίεβο.

Στην Ουκρανία ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ουκρανία και με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Ο Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να στείλει στην ουκρανική πλευρά το μήνυμα ότι η Αθήνα, ως μία χώρα που διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία, μπορεί να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο για την εκτόνωση της κρίσης.

Το μήνυμα αυτό καθίσταται ακόμη πιο επίκαιρο, από τη στιγμή μάλιστα που η προσφάτως συμφωνηθείσα εκεχειρία στο Μινσκ εφαρμόζεται μόνο μερικώς και οι συγκρούσεις συνεχίζονται.

Ο Νίκος Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Πάβλο Κλίμκιν καθώς και με στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Στις συζητήσεις θα τεθούν μία σειρά ζητημάτων, μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο να παράσχει η Αθήνα βοήθεια σε θέματα κατάρτισης του νέου ουκρανικού Συντάγματος (έμφαση αναμένεται να δοθεί στο ζήτημα της προστασίας των μειονοτήτων, κάτι που απασχολεί την Αθήνα λόγω της ελληνικής μειονότητας που αριθμεί 150.000 ανθρώπους κυρίως στη Μαριούπολη), ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κράτους δικαίου, τεχνογνωσίας στο κοινοτικό δίκαιο κ.ά.

  

loading...