Την πρώτη τους συνάντηση είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε θερμή χειραψία με την Γερμανίδα Καγκελάριο λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής.

Συνάντηση ελάχιστων δευτερολέπτων είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής.

Τη γνωριμία των δύο ηγετών έκανε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, που ήταν και ο πρώτος τον οποίο χαιρέτησε μπαίνοντας στην αίθουσα ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του απεσταλμένου του MEGA στις Βρυξέλλες, Χρήστου Τσιγουρή, Μέρκελ και Τσίπρας είχαν τον εξής διάλογο:

Ανγκ. Μέρκελ: Συγχαρητήρια για την εκλογή σου. Ελπίζω να έχουμε μια καλή συνεργασία αν και είναι λίγο δύσκολο.
Αλ. Τσίπρας: Το ελπίζω.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός έτεινε το χέρι του στην γερμανίδα καγκελάριο ενώ με το άλλο την άγγιξε φιλικά.

Οπως φαίνεται από τα τηλεοπτικά πλάνα ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε δύο φορές στην Μέρκελ, στα αγγλικά, «Ι hope so…»

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως είναι πεπεισμένος ότι «Μαζί μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία βιώσιμη λύση, ώστε να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας, να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση κατά μήκους της Ένωσης και να φέρουμε την Ευρώπη πίσω στο δρόμο της της κοινωνικής συνοχής».

Αφησε παράθυρο συμβιβασμού η Ανγκελα Μέρκελ

Τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, που για πρώτη φορά έρχεται σε Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε νωρίτερα ότι αναμένει να καλωσορίσει η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.
«Γνωρίζετε ότι η επιτυχία της Ευρώπης στηρίζεται στην εξεύρεση συμβιβασμών. Οι συμβιβασμοί είναι εφικτοί όταν τα πλεονεκτήματα ξεπερνούν τα μειονεκτήματα. Η Γερμανία είναι έτοιμη να κάνει κάτι τέτοιο» δήλωσε η Άγγελα Μέρκελ. Η ίδια συνέχισε λέγοντας ότι για την αξιοπιστία της Ευρώπης, είναι απαραίτητο να τηρούνται οι κανόνες. Όπως είπε, όλα αυτά θα τα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών στο επόμενο Eurogroup. «Έχουμε ακόμα μερικές μέρες χρόνο» κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Θερμή αγκαλιά από Ρέντσι

Θερμή αγκαλιά είχε και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι ο Αλέξης Τσίπρας ενώ οι δύο ηγέτες κάθησαν δίπλα-δίπλα και στη Σύνοδο.