Τσίπρας: «Η συμφωνία του Eurogroup δεν σημαίνει το τέλος της κρίσης»

Loading...


Τσίπρας: «Η συμφωνία του Eurogroup δεν αποτελεί το τέλος της κρίσης, αλλά ανοίγει έναν καθαρό διάδρομο εξόδου από την κρίση και από τα μνημόνια», υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο.

«Το μόνο που δεν χρειάζεται είναι ο εφησυχασμός», τόνισε. «Αντιθέτως», πρόσθεσε, «τώρα είναι που πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες, τώρα που βλέπουμε την έξοδο».

Κατά τον κ. Τσίπρα, η συμφωνία αντιστοιχεί στους πολιτικούς στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση στην προηγούμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, λίγες μέρες πριν το Eurogroup.

Όπως είπε «η συμφωνία αντιστοιχεί στους στόχους που είχαμε θέσει στην προηγούμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τέσσερις λόγους. Προσδιορίζει με σαφή και καθαρό τρόπο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν στη λήξη του προγράμματος.

Διαβάστε επίσης:   Μητσοτάκης προς Τσίπρα: "Στη Βουλή για να μάθει ο λαός την αλήθεια"

Έγινε αποδεκτή η γαλλική πρόταση για συμπερίληψη της ρήτρας ανάπτυξης, κάτι που αποτελούσε πάγια θέση της κυβέρνησης από το 2015. Έτσι καθιστούμε τους εταίρους συνεταίρους. Υπάρχει δέσμευση για συγκεκριμένες δράσεις και προγράμματα για την ανάπτυξη και κυρίως κάνει δεκτό το πάγιο αίτημα της Αθήνας για την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας που θα μπορέσει με μόχλευση υπάρχοντων και νέων κεφαλαίων να κατευθύνει πόρους σε επιλεγμένα επενδυτικά σχέδια.

Υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και έμπρακτη στήριξη της χώρας για την έξοδο στις αγορές. Όπως είπε θα πάρει τη μορφή ενός «αποθεματικού» που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παν ενδεχόμενο. Έτσι αίρεται κάθε αβεβαιότητα και γίνεται εφικτή η έξοδος από τα προγράμματα στήριξης».

  

loading...