ΒΟΥΛΗ ΤΩΡΑ: Από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι μετά την ψήφιση των προαπαιτουμένων για την 4η αξιολόγηση η Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, προκάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να κάνει ό,τι είχαν κάνει σχεδόν όλοι οι προκάτοχοί του στο παρελθόν: να μετατρέψει την πρόταση μομφής σε πρόταση εμπιστοσύνης. Όμως όπως ενημέρωσε το Σώμα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η κυβέρνηση δεν θα κάνει χρήση αυτού της του δικαιώματος. «Σας προκαλώ κ. Τσίπρα γιατί σήμερα αναμετρώμαστε όλοι με την ιστορία», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η συζήτηση για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία θα ξεκινήσει στις 18:00 και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία το Σάββατο (16.06.2018).

Λίγο πριν τελειώσει την ομιλία του για το πολυνομοσχέδιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε αυτό που περίμεναν όλοι: την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Η πρόταση δυσπιστίας θα κατατεθεί από την Κ.Ο. της ΝΔ μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μετατρέψει την πρόταση μομφής σε πρόταση εμπιστοσύνης της κυβέρνησής του. Αλλά δεν θα το κάνει, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε ξανά λόγο για «δεδηλωμένη διάσταση μέσα στην κυβέρνηση», σημειώνοντας πως ο Πάνος Καμμένος διαφωνεί με τη συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ. «Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει μία συμφωνία στις Πρέσπες την Κυριακή, χωρίς να έχει διαπιστώσει αν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και χωρίς να έχει την ομόθυμη στήριξη του υπουργικού του συμβουλίου. Όλα αυτά είναι πρωτοφανή», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και σε εκείνο το σημείο, τόνισε πως «είμαι υποχρεωμένος να εξαντλήσω κάθε δυνατότητα που μου παρέχει το Σύνταγμα για να αποτρέψω αυτή την εξέλιξη. Ο κ. Τσίπρας παρότι του το ζήτησα αρνήθηκε να ζητήσει την εξουσιοδότηση της Βουλής για να υπογράψει τη συμφωνία. Ο λόγος είναι για να συνεχίσει να παίζει το ανήθικο θέατρο με τον Πάνο Καμμένο. Οφείλω να προσπαθήσω να αποτρέψω αυτό τον θεσμικό εκτροχιασμό και την υποθήκευση του μέλλοντος της πατρίδας. Καθώς δεν διαθέτει τη λαϊκή εξουσιοδότηση και την πολιτική νομιμοποίηση, η ΝΔ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας μετά το τέλος της ψηφοφορίας».

Στις 18:00 ξεκινάει η συζήτηση

Μετά το τέλος της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση δεν θα κάνει χρήση του δικαιώματος να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης. Πως θέλει η συζήτηση να ξεκινήσει σήμερα κιόλας. Και αυτό θα γίνει στις 18:00 το απόγευμα.

Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας θα πρέπει να τελειώσει το αργότερο τη 12η νυχτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της και να ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο εάν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός εάν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.