ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: «Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία των δανειστών με την Αθήνα για τις συντάξεις» τονίζει το Reuters σε δημοσίευμά του, σε αντίθεση με όσα έγραφε δημοσίευμα του ΑΠΕ. Το τελευταίο, επικαλούμενο ευρωπαϊκή πηγή, έλεγε ότι οι Θεσμοί δεν μιλούν πλέον για αναβολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων, αλλά για ακύρωσή του.

Το Reuters επικαλείται δύο πηγές. Η πρώτη υποστηρίζει ότι η εικασία πως οι δανειστές συμφώνησαν με την ελληνική θέση για τις συντάξεις είναι πρώιμη, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά».

Η δεύτερη πηγή είπε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και δεν έχει υπάρξει καμία κατάληξη στη διαπραγμάτευση για το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Στο Reuters αναφέρεται επίσης, ότι οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, πιθανόν «παγώνουν» την άμεση έγκριση για αναστολή του μέτρου περικοπών των συντάξεων από την έναρξη του νέου έτους, καθώς ολοκλήρωσαν την πρώτη τους αποστολή στην Αθήνα στο πλαίσιο της εποπτείας μετά το πρόγραμμα.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η Αθήνα υποστηρίζει ότι διαθέτει αρκετό δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να αναστείλει την περικοπή των συντάξεων έως και 18% από τον Ιανουάριο, διατηρώντας παράλληλα σε υγιή πορεία τα δημοσιονομικά της.

Στο δημοσιεύμα τονίζεται ότι «η Ελλάδα θέλει να αποτρέψει τις περικοπές των συντάξεων, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ αλλά αυτό θα εξαρτηθεί επίσης από την αναθεώρηση του προϋπολογισμού της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Οκτωβρίου, μεταφέρει το enikonomia.gr.

Κομισιόν για συντάξεις: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται – Αυτή είναι η μόνη θέση

«Pacta sunt servanda» (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται) ανέφερε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Alexander Winterstein για το θέμα των συντάξεων και αν υπάρχει συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές για τη μη περικοπή τους.

Δήλωσε που έρχεται σε διάσταση με εκείνη άλλης ευρωπαϊκής πηγής που έλεγε ότι πλέον δεν συζητούν οι Θεσμοί την αναβολή του μέτρου, αλλά την ακύρωσή του, όπως έγραφε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν παρέπεμψε μάλιστα στη θέση που έχει καταγραφεί από τον επικεφαλής της Κομισιόν και όπως είπε «αυτή είναι η μόνη θέση».

Σε ερώτηση αν η θέση «Pacta sunt servanda» αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ή κάθε μέρος προηγούμενων συμφωνιών αρνήθηκε να εξειδικεύσει, επαναλαμβάνοντας την προηγούμενη θέση.